Europa moet groei genereren

Ofwel gaat Europa binnenkort dezelfde weg op als het door deflatie geplaagde Japan, ofwel knoopt het opnieuw aan met groei en komt het in een vicieuze cirkel terecht. Dat zijn volgens Alexandre Tavazzi, strateeg bij Pictet, vandaag de twee mogelijke scenario’s voor de Europese economie. Helaas doet het recentste nieuws ons vermoeden dat we rekening zullen moeten houden met het slechtste scenario. “Door drastische bezuinigingsplannen aan te kondigen, zal Europa een al wankele economische groei kortwieken, waardoor het riskeert terug te vallen in een recessie. Als dat zou gebeuren, zal de dreigende deflatie een realiteit worden, wat zal leiden tot een zwaardere schuldenlast. Het zal in die omstandigheden onmogelijk zijn voor de Europese economieën om hun tekorten terug te dringen”, benadrukt Alexandre Tavazzi, die niet begrijpt waarom Duitsland een bezuinigingsplan lanceert wanneer het niet nodig of zelfs ronduit gevaarlijk is. Als dat scenario bewaarheid wordt, zullen Griekenland en Spanje uiteraard niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen en zal het hele Europese banksysteem op losse schroeven komen te staan. “De Europese banken hebben momenteel veel potentieel toxische activa in hun bezit. Vandaar ook de vertrouwenscrisis die het Europese banksysteem momenteel in haar greep houdt. In feite bevinden we ons in dezelfde situatie als de Verenigde Staten twee jaar geleden. Laat ons hopen dat de ECB met evenveel daadkracht zal optreden als de Fed toen”, voegt hij toe.

Toch nog positief nieuws

Het goede nieuws is dat de markten al voor een deel anticiperen op het worstcasescenario. Wat overigens verklaart waarom de Europese beurzen niet positief hebben gereageerd op de laatste resultatenreeks, die nochtans verre van slecht was. De Europese aandelenmarkten zijn zeer goedkoop met een gemiddelde koers-winstverhouding van 8,5. “Als het zwartste scenario zich voltrekt, zal er deflatie ontstaan, waardoor de bedrijfsresultaten sterk achteruit zullen gaan. Op dat moment zullen de Europese aandelen niet meer beschouwd kunnen worden als goedkoop. Integendeel, de aandelenmarkten zullen in dat geval opnieuw onder druk komen te staan. Als de Europese landen echter adequaat optreden en erin slagen om hun economische groei opnieuw aan te zwengelen, kunnen de markten op korte tijd 20 à 25 % winnen”, relativeert de strateeg van Pictet. Het derde kwartaal zal in dat opzicht beslissend zijn. Want op dat moment zullen we weten hoe efficiënt de Chinese vertragingsmaatregelen zijn. Als die grote economie te veel zou vertragen, dan zal de taak nog zwaarder worden voor de Europese landen.

Voor welke activa kiezen in deze context?

Eén zaak is zeker op dit moment, aldus Pictet: de komende maanden zal de strategie ‘kopen en houden’ niet lonen. Beleggers moeten actief zijn op de markten om de opportuniteiten die zich aanbieden te benutten en vooral om activa in minder goede doen te verkopen. “In de eerste zes maanden van het jaar is 25 % van onze portefeuille gewijzigd”, licht Alexandre Tavazzi toe.

Aandelen blijven het belangrijkste element in de portefeuille aanbevolen door Pictet (met een gewicht van 35 %, waarvan een heel groot deel Amerikaanse grote kapitalisaties). In het obligatieluik van zijn referentieportefeuille (32 % van de activa), is het grootste deel gewijd aan bedrijfsobligaties van de beste kwaliteit (16 %). Staatsobligaties hebben nog slechts een gewicht van 9 %, terwijl obligaties uit de opkomende landen goed zijn voor 5 %. Verder is de portefeuille ook voor 8 % in goud belegd. “De goudprijs zal blijven stijgen zolang de monetaire politiek erop gericht is de reserves aan papieren valuta verder af te bouwen”, stelt Pictet, dat onderstreept dat goud sinds begin dit jaar van alle activa veruit de beste prestaties heeft neergezet.

De komende maanden zal de strategie ‘kopen en houden’ niet lonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content