Europa een zombie tech continent? Kijk naar de groei in fusies & overnames en exits bij startups in 2013!

Robin Wauters, de hoofdredacteur van Tech.eu, maakte vorige week een lijstje van de exits van Europese technologiefirma’s in de jongste zes maanden. Volgens hem is in de Europese technologiesector een sterke opleving van de fusie- en overnameactiviteit aan de gang. Bovenaan op het lijstje van Tech.eu staat Ziggo, de Nederlandse kabeldistributeur die voor 10 miljard euro naar Liberty Global gaat. Dat soort technologiedeals inbegrepen komt Tech.eu aan 20 transacties voor 26 miljard euro tussen september 2013 en februari 2014. Daar zitten ook beursintroducties bij, zoals die van het Israëlische websoftwarebedrijf Wix, en zelfs aankomende beursintroducties, zoals die van King Digital, de Ierse bouwer van Candy Crush.

Daarbovenop telt Tech.eu nog eens 23 transacties waarvan geen waarde bekend is. Onder die laatste valt de verkoop van de Gentse starter Circuits.io aan Autodesk, die van het Antwerpse eenmansproject Trendolizer aan het Amerikaanse Distractify.com en die van het Leuvense Amplexor aan het Luxemburgse Euroscript International.

Op het Mobile World Congress in Barcelona schetste Peter Globokar, de managing director van Mooreland Partners, vorige maand de drijfveren achter de fusies en de overnames in de technologiesector. Behoefte aan talent en het aanvullen van producten zijn belangrijke strategische motieven, maar de top tien van de technologiebedrijven zit ook op 280 miljard euro cash. Private equity heeft bovendien de techsector herontdekt, sinds de overname van Dell door Silver Lake. De beurs oogt weer aantrekkelijk, met vorig jaar 41 introducties van technologiebedrijven in de Verenigde Staten en 31 in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

De vraag stijgt dus, maar ook het aanbod. “Het is nooit goedkoper geweest om van een idee een technologiebedrijf te maken”, zegt Globokar. Er is een digitale en mobiele innovatiegolf, en starters vinden gemakkelijker geld. Vorig jaar is meer dan 40 miljard dollar aan durfkapitaal geïnvesteerd in technologie. Crowdfunding is courant geworden.

Van de 40 miljard dollar aan geïnvesteerd durfkapitaal kwam 80 procent uit de Verenigde Staten en 24 procent uit Silicon Valley. Meer dan de helft van de doelwitten en 60 procent van de kopers in technologie zijn Amerikaans. “De briljantste ondernemers uit Londen, Berlijn of Peking zullen naar Silicon Valley blijven trekken”, voorspelt Globokar.

Dat is niet wat de twitterende Javier Santiso voor ogen heeft. De Frans-Spaanse ontwikkelingseconoom is de oprichter van Start Up Spain. Met internationale sponsors heeft hij het Spaanse en internationale Talentum Startups-programma opgezet, dat ondernemerstalent in een vroeg stadium opkweekt. “Silicon Valley hoeft niet te worden geidealiseerd”, vindt hij. Hij adviseert Spanje internationaal ondernemerstalent aan te trekken zoals de Belg François Derbaix, de stichter van TopRural, dat in 2012 werd verkocht aan het Amerikaanse HomeAway.

@BRUNOLEI46

“Silicon Valley hoeft niet te worden geïdealiseerd”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content