EUROPA AAN DE TOP

Het volstond dat hij vorig weekend in Arizona (Ritz-Carlton Golf Club in Dove Mountain) de finale van het WGC-Accenture Match Play Championship haalde om door te stoten naar de eerste plaats in de wereld. De Duitser Martin Kaymer, afkomstig uit Düsseldorf, is op zijn 26ste meteen de tweede jongste speler in de wereld die dat voor elkaar krijgt, na Tiger Woods, die toen 21 jaar was. In Dove Mountain verloor Kaymer de laatste wedstrijd tegen de Engelsman Luke Donald, die zelf de Amerikaan Matt Kuchar had geklopt. Het is een kwarteeuw geleden, met Bernhard Langer, dat nog eens een Duitser het internationaal klassement aanvoerde. Langer deed dat in april 1986, maar hield het amper twee weken uit op die eerste plaats.

Het zijn merkwaardige tijden voor de golfsport, met al die Europeanen in de top van het wereldklassement. Achter Kaymer volgen twee Engelsen (Lee Westwood en Luke Donald), terwijl de vierde in het klassement de Noord-Ier Graeme McDowell is. Om nog eens vier Europeanen in die posities te vinden, moeten we teruggaan naar 15 maart 1992, met Ian Woosnam (Wales), Nick Faldo (Engeland) en de Spanjaarden José Maria Olazábal en Seve Ballesteros.

Kaymer is dan ook in de wolken. “Het klassement aanvoeren, dat is een fantastisch gevoel. Eigenlijk moet ik er nog aan wennen. Niet alleen voor mij is dit een hele eer, maar ook voor mijn naasten en de Europese golfsport. Bernhard Langer was heel lang mijn idool en inspiratiebron. Dat ik hem nu evenaar, geeft me een heel speciaal gevoel. Ik neem straks nog een foto van het klassement met mijn naam helemaal bovenaan. Dat zal me helpen om dit te beseffen.”

Kaymer speelt nog maar sinds 2006 bij de professionals, toen hij debuteerde in de Challenge Tour. In augustus won hij zijn eerste toernooi, waarna hij het jaar afsloot als 164ste speler in Europa. Daarna bleef hij klimmen in het Europese klassement: 76ste in 2007, 25ste in 2008, dertiende in 2009 en vorig jaar eerste nadat hij zijn eerste major had gewonnen en voor het eerst deelnam aan de Ryder Cup.

Op de golfbaan lijkt bij hem alles te lukken zonder enige inspanning. Maar om de finale in Arizona te bereiken, speelde Luke Donald zowaar nog indrukwekkender. De Engelsman klopte de Amerikaan Ryan Moore en Kuchar. “Ik heb nooit vermoed dat ik zo hoog in het wereldklassement zou raken”, zei hij na afloop. “Het was trouwens lang gelegen dat ik nog eens Amerikaanse spelers had geklopt.” Donald, die in Chicago woont, kreeg dan ook veel lof van zijn tegenstanders.

JOHN BAETE

Op de golfbaan lijkt bij hem alles te lukken zonder enige inspanning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content