De euro heeft het weer niet onder de markt. Na het lichte herstel van de jongste weken, gaat de koers tegenover de dollar opnieuw bergaf. Vorige week was een euro minder dan 90 dollarcent waard. De euro is sinds zijn lancering op 1 januari 1999 een kwart van zijn waarde kwijtgespeeld tegenover de dollar.

Vele theorieën passeerden al de revue om deze neerwaartse spiraal te verklaren, maar op een sluitende verklaring blijft het wachten. Volgens de gangbare economische logica zou de euro nochtans in waarde moeten stijgen. De theorie suggereert dat onverwachte schommelingen in de fundamentals – de groei in de VS en euroland, het inflatieverschil tussen beide blokken, de relatieve return op financiële activa en de lopende rekening van de VS en euroland – de euro-dollarkoers sturen.

Het nieuws over de groei in euroland was de jongste maanden gunstiger dan het nieuws over de VS-groei. Hetzelfde geldt voor nieuws over de inflatie en de lopende rekening. En toch bleef de euro in waarde dalen, tegen de gangbare economische logica in dus. Hoe komt dit?

Professor Paul De Grauwe ( KU Leuven) ging op zoek naar antwoorden. Zijn analyse: de euro is zwak omdat de financiële markten alleen maar rekening houden met goed nieuws voor de dollar (zie grafiek: Goed en slecht nieuws voor de dollar) en slecht nieuws voor de euro. De vraag is dan: waarom negeren de markten het slechte nieuws voor de dollar en negeren ze het goede nieuws voor de euro?

Paul De Grauwe: “Markten zetten die oogkleppen op omdat geen enkele econoom weet hoe de fundamentals nu eigenlijk een wisselkoers sturen. Niemand weet of een euro nu 1,10 of 0,90 dollar waard is. Die onzekerheid zorgt ervoor dat de koers zelf een signaal wordt voor de fundamentals, in plaats van omgekeerd. Toen de dollar in 1999 begon te stijgen, werd dat een signaal van fundamentele sterkte van de VS-economie en een signaal van zwakte van de economie van euroland genoemd. Dat zette de zoektocht naar goed nieuws in de VS en slecht nieuws in euroland in gang. Die zoektocht is meestal succesvol omdat er in elke economie altijd wel goed of slecht nieuws te rapen valt. Het resultaat is dat beleggers vooral geloven in de VS-economie en twijfelen aan die van euroland. Dergelijke sfeerschepping is niet irrationeel. Het is een rationeel antwoord op een onzekere economische wereld. De sfeer werkt echter als een filter, zodat de markt alleen het nieuws selecteert dat in de heersende sfeer past. Een bepaalde sfeer houdt stand zolang de feiten dat toelaten. Wordt de kloof tussen feiten en het heersende geloof te groot, dan is een kentering in de eurokoers onvermijdelijk.”

Wanneer? Ook dat weet geen enkele econoom.

Paul De Grauwe, ‘The Euro-Dollar Exchange Rate in Search of Fundamentals’, Center for Economic Studies, Discussion Paper Series DPS 00.17.

Info: 016-32 67 25.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content