EURO-EFFIES

De Londense vestigingen van de reclamemultinationals McCann-Erickson en Ogilvy & Mather hebben goud gewonnen bij de Euro-Effies, die vorige week in Brussel werden uitgereikt. McCann kreeg de prijs voor de Martini-campagne en O&M voor Impulse (een product van Elida-Fabergé/Unilever). De succesvolste adverteerder was Procter & Gamble die met twee campagnes in de prijzen viel: zilver voor Alldays (bureau DMB&B Frankfurt am Main) en brons voor Pringles ‘Poppin’ (bureau Grey Euro Team, Londen/Düsseldorf). Er waren geen Belgische winnaars. De Euro-Effies bekronen cases waarbij de reclame-inspanningen een aanwijsbaar effect hebben gehad op het succes in de markt en waarvan de campagne in minstens drie Europese landen gelopen heeft.

De Euro-Effie-jury stond onder voorzitterschap van Frank Meysman (voorzitter Sara Lee Europe). Meysman is vanaf het begin in 1996 betrokken geweest bij de Euro-Effie. In de afgelopen drie jaar constateerde hij een toename van het aantal inschrijvingen voor de effectiviteitsprijs. Voor de editie 1998 kreeg de jury 38 cases te verwerken. “Ook merken we een almaar hogere kwaliteit van de reclamecampagnes en cases die aan de jury worden voorgesteld. En ten derde is er een veel bredere deelname dan ooit tevoren. Meer en meer grote bedrijven doen mee; in het verleden waren het voornamelijk kleinere ondernemingen,” aldus Meysman bij de uitreiking van de prijzen.

“De Euro-Effie kent ongetwijfeld steeds meer succes, maar de kwaliteit en het belang ervan kunnen nog groeien. Ik geloof dat het aantal deelnemende non-profitorganisaties moet en kan toenemen. Dit jaar was er slechts één zo’n case. Maar als er één sector is waar het belang van marketingcommunicatie van een hoge kwaliteit wordt erkend, is het net die van de non-profit,” stelde hij. “Het afgelopen jaar hebben we veel initiatieven gezien waarvan we geloven dat die makkelijk voor een prijs ingediend hadden kunnen worden.”

Ook vindt Meysman dat er nog te veel naar kortetermijneffecten wordt gekeken. Spectaculaire resultaten op de korte termijn krijgen veel meer aandacht dan projecten waar de vooruitgang langzamer gaat. “Eén of twee procent groei jaar na jaar behalen kan veel uitdagender en moeilijker zijn dan vijf of tien procent in één jaar. Effectiviteit kan nogal vluchtig zijn. Wat blijft er in de tijd over?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content