‘Euro blijft niet zwak tegenover dollar’

De flirt van de euro met de dollarpariteit is niks nieuws. Het kan zelfs nog erger: op 25 oktober 2000 was de euro – toen nog louter een rekenmunt – tot 0,8287 dollar gezakt. Er is geen reden tot paniek, volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. “Rond de jaarwisseling zie ik de euro weer versterken.”

1 Waarom is de euro zo gezakt tegenover de dollar?

“De Amerikaanse economie staat sterker dan de Europese. Zo waren de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers voor juni beter dan verwacht. Dat betekent ook dat de Fed flink kan doorgaan met renteverhogingen, met de aangekondigde verhoging van 75 basispunten in juli. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een renteverhoging aangekondigd voor juli, met 25 basispunten. Maar tegelijk wijzen almaar meer cijfers op een forse groeivertraging in Europa. Bovendien is de Europese economie veel kwetsbaarder voor de oorlog in Oekraïne. Als Rusland ook na afloop van de onderhoudswerken aan de pijpleiding Nord Stream 1 minder aardgas naar Europa blijft sturen, stevenen we deze winter onherroepelijk af op rantsoeneringen, met nog hogere prijzen. De Verenigde Staten daarentegen zijn producent en exporteur van aardgas en olie. De markten vrezen dat Europa in een recessie zal tuimelen, terwijl de Verenigde Staten het goed blijven doen. Dat verschil zie je weerspiegeld in de wisselkoers.”

2 De zwakke euro maakt Europa competitiever, maar werkt ook de inflatie in de hand. Wat is de balans?

“De zwakke euro bezorgt Europa een concurrentievoordeel. Dat wordt niet weggeveegd, maar wel getemperd door de duurdere invoer. Ook daarin verschilt Europa van de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie is relatief gesloten, terwijl de Europese economie veel meer ingeschakeld is in de wereldwijde productieketens. Wij voeren meer grondstoffen en onderdelen in dan de Amerikanen. Die dure invoer knaagt aan ons concurrentievoordeel.

“Het inflatoire effect van de zwakke euro verzwaart ook het dilemma waarvoor de ECB staat. De inflatie is te hoog, maar tegelijk valt de economie stil. Kan de ECB dan heel agressief uit de hoek komen? De ECB zal iets moeten doen, maar ze kan moeilijk voluit gaan vanwege het recessiegevaar.”

3 Hoe diep kan de euro nog gaan?

“Wisselkoersen voorspellen is altijd een heikele zaak, zeker op korte termijn. Maar uit ervaring blijkt dat de markt kickt op ronde getallen. De pariteit is het ronde getal dat het meest in de kijker loopt. Het kan werken als een soort weerstand, die wat kopers van de munt zal aantrekken. Als de munt echter door de pariteit zakt, kan zij snel een stuk dieper zakken, omdat er automatische verkopen in gang schieten. Anderzijds is de dollar heel duur vandaag. Berekeningen leren dat de evenwichtskoers schommelt tussen 1,20 en 1,30 dollar voor een euro. De pariteit betekent dus een onderwaardering van de euro van minstens 20 procent. Zoiets blijft niet duren. Als de Fed de rente bovendien blijft verhogen, zal de Amerikaanse economie op een bepaald ogenblik tekenen van verzwakking tonen. De markt zal dan anticiperen op een einde van de renteverhogingen door de Fed, waardoor de dollar zijn aantrekkingskracht zal verliezen tegenover de euro. De zwakke euro is een eindig verhaal. Rond de jaarwisseling zie ik de euro weer versterken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content