Espirito Santo

De Belgische dames werden veertiende op het wereldkampioenschap voor amateurs in Porto Rico. Een goed resultaat is dat.

Eind oktober werd in Porto Rico de Trofee Espirito Santo gespeeld, en de Belgische dames presteerden er best behoorlijk: veertiende, ex aequo met Paraguay. Het toernooi werd over vier dagen gespeeld met teams van drie speelsters, en telkens werden de beste twee scores van de dag verrekend. De Belgische dames behaalden over vier ronden de volgende scores: Lien Willems sloeg 8 onder de par, Justine Barbier 12 en Tamara Luccioli 38.

Het toernooi werd gewonnen door Zweden met -9, wat drie slagen beter was dan de Verenigde Staten en Canada: -6. Dan volgden Japan, Korea, China, Taipei, Colombia, Spanje, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Venezuela en Rusland, dat net voor ons land eindigde.

Michel Vanmeerbeek, de coach van de Belgische federatie, was in de wolken met het resultaat. “We hebben deze opdracht tot een goed einde gebracht. Op vijftig deelnemende landen hebben we een benijdenswaardige plaats veroverd. We werden zesde Europees land en eindigden voor naties als Frankrijk, Australië, Groot-Brittannië, Italië of Oostenrijk. Rusland was uiteraard de verrassing met die elfde plaats, maar ze speelden daar wel met meisjes die waren opgeleid in de Verenigde Staten, zoals ze ook in het Russische tennis doen.”

Opmerkelijk was de prestatie van Lien Willems, die in het individuele klassement 23ste werd. Met acht slagen onder de par, en dat over vier dagen, bewees ze dat ze grote regelmaat in haar spel kan stoppen. In het hele toernooi sloeg ze maar één dubbele bogey, maar wel zeven birdies en dertien bogeys. Ook Justine Barbier presteerde goed met haar 35ste plaats in het individuele klassement. Alleen Tamara Luccioli haalde haar gewone niveau niet.

In het begin van het toernooi werden de deelneemsters voortdurend geplaagd door zware regen en onweer. “Maar de greens bleven er altijd even snel bij liggen,” zegt Vanmeerbeek. “Vooral mentaal was het niet makkelijk. Zo was er die ochtend dat we om 4.15 uur opstonden om rond 7.00 uur te kunnen beginnen, maar we moesten uiteindelijk uren wachten voor we van start konden gaan. En ondertussen konden we ons ook niet opwarmen, want de practice was gesloten. Hoewel we op dat soort toestanden waren voorbereid, zijn ze zowel fysiek als mentaal een hele beproeving.”

Het Belgische team heeft in ieder geval veel uit dit avontuur geleerd. Dat zou de Belgen moeten helpen bij de voorbereiding van het mannenteam, met Hervé Gevers, Pierre Relecom en Pierre Thomas. Bij de heren, die de Eisenhower Trophy spelen, zullen de scores nog wat scherper zijn. Vanmeerbeek heeft er in ieder geval alle vertrouwen in.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content