‘Er zijn geen koopjes meer’

Onafhankelijk analist Gert De Mesure heeft een voorkeur voor buitenlands vastgoed en lokale bedrijven.

De centrale banken blijven de aandelenmarkten domineren. “In de eurozone zullen de lage rentevoeten nog een tijd aanhouden, maar de onzekerheid over de timing van de tweede renteverhoging in de Verenigde Staten veroorzaakt volatiliteit”, zegt de onafhankelijke aandelenanalist Gert De Mesure. “Die renteverhoging komt er, de vraag is wanneer.” Hij wijst ook op de impact van de Amerikaanse renteverhogingen op de groeilanden. “Die hebben zich de voorbije weken vrij goed gehouden, vooral dankzij de herstellende grondstoffenprijzen. Ze hebben de aandelenmarkten ondersteund, maar dat verhaal loopt op zijn einde.”

In zo’n onzekere omgeving blijft hij inzetten op beursgenoteerde vastgoedondernemingen. “Ze hebben vrij voorspelbare inkomsten, profiteren van de lage rente en zetten veelal in op groei”, stelt De Mesure. Hij vindt de Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV) niet goedkoop meer en zoekt zijn heil in het buitenland.

Naast vastgoedondernemingen gaat zijn voorkeur ook naar lokale bedrijven. “We kennen ze zeer goed en hebben een direct contact met het management”, zegt De Mesure. Volgens hem zijn er veel goed presterende ondernemingen op de beurs van Brussel, maar echte koopjes zijn er niet meer te vinden. “Er is wel een handvol ondernemingen waarvan de beurswaarde enkel rekening houdt met de huidige stand van zaken, zodat je geen premie betaalt voor de toekomstige groei”, aldus De Mesure. “Die lage waarderingen beschermen beleggers tegen beurscorrecties.”

1 Barco

“Na de explosieve groei in digitale cinema is Barco in rustiger vaarwater terechtgekomen. Daarom kijken beleggers de kat wat uit de boom. Toch zijn er veel elementen die de koers kunnen doen opveren. Zo lijken beleggers niet veel oog te hebben voor de sterke prestatie van de healthcaredivisie in het eerste kwartaal van 2016, waarvan de omzet steeg met 20 procent, en van de enterprisedivisie, met een omzetstijging van 10 procent. Beide activiteiten zijn samen goed voor de helft van de groepsomzet. Het hoge orderboek eind maart laat ook het beste vermoeden voor de rest van het jaar.

“Ook belangrijk is de hoge kaspositie van de technologiegroep, die goed is voor een derde van de totale beurswaarde. Momenteel brengt dat geld niets op, maar dat kan snel veranderen als het wordt gebruikt om een of meer overnames te doen. Op basis van onze voorzichtige schattingen voor 2016 komen we uit op een koersdoel van 74 euro, zonder rekening te houden met de groei na 2016. We vinden Barco heel aantrekkelijk gewaardeerd.”

Isin-code: BE0003790079

Beurs: Euronext Brussel

2 RealDolmen

“De ICT-specialist RealDolmen prijkt al lang op onze kooplijstjes. De verwachte verbetering van de bedrijfsresultaten zette maar moeilijk en traag door. In het boekjaar 2015-2016 was het eindelijk zover, met een winst per aandeel van 2,07 euro. Voor 2016-2017 verwachten we een verdere stijging naar 2,23 euro per aandeel. Het vertrouwen van beleggers in de groep zal geleidelijk terugkeren, naarmate RealDolmen de problemen van de voorbije jaren verder achter zich laat. Dat zal de beurskoers doen stijgen.

“De nettokaspositie van de groep bedraagt 4,37 euro per aandeel, of 22 procent van de beurswaarde. Dat geld kan RealDolmen inzetten voor de opstart van een dividenduitkering. Ook kan het worden gebruikt voor externe groei via overnames, nu de interne problemen zijn aangepakt. Het eigen vermogen van RealDolmen bedroeg eind maart 27,48 euro per aandeel. Ons koersdoel trekken we op van 26,50 naar 27,65 euro.”

Isin-code: BE0003899193

Beurs: Euronext Brussel

3 Resilux

“De ruzie over de joint venture Airopack is opgelost, en Resilux heeft een mooie vergoeding gekregen. De voorbije jaren ging de aandacht bijna uitsluitend naar Airopack. Onterecht, want de andere activiteiten van Resilux presteerden zeer sterk. De brutobedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) lag in 2015 een kwart hoger dan in 2013. En het zal daar niet bij stoppen. Het management heeft voldoende ideeën. Nieuwe toepassingen met een hogere toegevoegde waarde, en dus met een hogere technologische barrière voor concurrenten, zullen in de nabije toekomst een grotere rol spelen. Op basis van onze schattingen voor 2016, en uitgaand van een nulgroei na 2016, hanteren we een koersdoel van 174 euro.”

Isin-code: BE0003707214

Beurs: Brussel

4 Altarea

“Beursgenoteerde vastgoedgroepen hebben een relatief lage risicograad en zijn weinig volatiel. Bovendien kunnen ze hun schulden met de dalende rente almaar goedkoper herfinancieren. Altarea is gespecialiseerd in winkelcentra, vooral in Frankrijk. De divisie die vastgoed ontwikkelt, draait op volle toeren. Het beheer van het eigen vastgoed is onderworpen aan het Franse equivalent van het Belgische GVV-statuut, terwijl de vastgoedontwikkeling dat niet is. Dat maakt het complexer om deze groep te analyseren. Belangrijk is dat beide activiteiten mooi groeien, wat zich op termijn zal vertalen in winstgroei en dus een stijging van de koers van het aandeel. Altarea noteert tegen 14,5 keer het courante resultaat en keert een brutodividendrendement van 6,3 procent uit. De recente koersdruk is te wijten aan een net afgeronde kapitaalverhoging.”

Isin-code: FR0000033219

Beurs: Euronext Parijs

5 Hispania

“Ook de Spaanse vastgoedgroep Hispania heeft net een kapitaalverhoging achter de rug, om de hotelportefeuille verder uit te bouwen. Die is al goed voor 59 procent van de vastgoedportefeuille. De rest zijn kantoren (28%) en residentieel vastgoed (13%). Op de hotels – gelegen op de Canarische Eilanden en de Balearen – realiseert Hispania een rendement van 9 procent, terwijl het zich kan financieren tegen 2,7 procent. Door de lagere rendementen op kantoren en residenties bedraagt het gemiddelde rendement op de vastgoedportefeuille 6,2 procent.

“De intrinsieke waarde kwam eind maart uit op 11,8 euro per aandeel, wat betekent dat de groep met een kleine premie noteert. Op basis van het geschatte resultaat voor 2017 is het aandeel gewaardeerd tegen 15,2 keer het courante resultaat, tegenover ruim 18 keer voor de Belgische vastgoedvennootschappen.”

Isin-code: ES0105019006

Beurs: Madrid

Mathias Nuttin

“Vastgoedbedrijven hebben vrij voorspelbare inkomsten, profiteren van de lage rente en zetten veelal in op groei”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content