“Er wordt weer lol gemaakt”

Pol Vanbiervliet moest zich in het voorbije jaar bij Cisco Belux vooral om de korte termijn bekommeren. Na 20 % groei kan hij weer vooruitkijken.

Pol Vanbiervliet (55) erfde een jaar geleden een ietwat stuurloze organisatie bij Cisco Systems, de leverancier van een groot deel van ‘s lands internetinfrastructuur. Na het tragische skiongeval van Pascal Methens, begin februari 2006, moest Cisco Belux het meer dan zes maanden met een halftijdse interim-manager doen. Pas in oktober ging Vanbiervliet aan de slag. “In zo’n overbruggingsperiode ontstaat er een gebrek aan dagelijks leiderschap. Dat leidt tot onzekerheid en dat zie je in de cijfers van het eerste kwartaal. De ploeg was een beetje aan het dobberen.” Vanbiervliet kwam over van Mobistar, waar hij verantwoordelijk was voor zakelijke oplossingen.

“Sommigen hadden verwacht dat ik radicale veranderingen zou doorvoeren. Ik ben daar niet zo’n believer in. Ik wou vooral rust brengen, de mensen laten landen, ze vertrouwen geven. Je focust dan zeer zwaar op de korte termijn. Je hebt een aantal quick wins nodig. En die smeer je intern dan dik uit. Dat is goed voor het resultaat en voor het moreel. Er wordt weer lol gemaakt, de negatieve stress verdwijnt.” Hij vat het moment samen met een kreet uit de keuken, waar hij in zijn vrije tijd wel eens wil vertoeven als hij niet op de fiets zit. ” La mayonnaise prend.

Op dat moment kon hij de pijnpunten gaan aanpakken, vertelt Vanbiervliet. “Er moest absoluut meer discipline komen. Dat is niet het meest plezante. Secuur plannen, forecasten, rapporteren. Je moet de commerciëlen overtuigen van het belang. Je geeft vertrouwen en je vraagt discipline in ruil. Het is niet nodig om mensen op hun kop te slaan. Cijfers spreken voor zich. In de laatste twee kwartalen van het boekjaar – dat sluit op 31 juli – is Cisco Belux meer dan 20 % gegroeid vergeleken met het jaar voordien.” Volgens Graydon zette Cisco Systems Belgium bvba, de voornaamste werkmaatschappij, vorig jaar 106 miljoen euro om met 434 werknemers.

Cisco profiteert in België en Luxemburg van een groot contract met Dexia, dat zijn datacentrum naar Luxemburg verplaatst. Datacentra zijn een groeiende activiteit voor Cisco. “Ons doel was om 30 % van onze omzet uit nieuwe technologie te halen: voice over IP, hotspots en draadloze toepassingen, opslag, beveiliging, video. Dat is ons gelukt,” zegt Vanbiervliet.

In november 2005 kocht Cisco de kabeltv-specialist Scientific Atlanta. Daardoor verwierf het in Vlaanderen ook de meer dan 300 werknemers van het voormalige BarcoNet, waar Interkabel klant is voor zijn digitale tv. “Scientific en Cisco gaan meer en meer integreren,” zegt Vanbiervliet. “We bekijken dit boekjaar hoe we dat kunnen doen zonder onze eigenheid te verliezen.”

Zijn tienpuntenplan houdt hij liever intern. “Ik heb de verantwoordelijken voor mijn zes markten gevraagd om hun aspiraties voor de volgende drie jaar op papier te zetten. En daarna wat de vijf initiatieven zijn die ze in boekjaar 2007 zullen nemen om dat te bereiken. Dat past op vijftien slides. Het is vooral belangrijk om die managers elkaar te laten challengen (nvdr – interpelleren). Dat schept dynamiek. Deze groep begint solidair naar 2009 toe te werken.”

POL VANBIERVLIET (CISCO)

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content