‘Er wordt eigenlijk nauwelijks energie bespaard’

REUS uit Geel ontwikkelde een telemetriesysteem dat het verbruik van alle apparaten en machines in bedrijven in kaart brengt. Dankzij een dashboard kan snel ingegrepen worden.

Systemen die bedrijven helpen bij het monitoren van hun energieverbruik zijn niet nieuw. Ook het uitlezen van de verbruiksgegevens via internet wordt al jarenlang toegepast. Maar die manier van werken leverde volgens Wilfried Gilis, oprichter van het Kempense REUS, weinig besparingen op. Daarom biedt hij zijn klanten een handig dashboard aan waarmee de data makkelijk kunnen worden geïnterpreteerd. Zo kunnen ze snel ingrijpen waar nodig.

“De eerste versie van ons internetplatform had de naam EUView”, vertelt Gilis. “Onze partner Porta Capena – ook uit Geel – ontwikkelde het in 2002. Voor dat project konden we destijds rekenen op steun van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). In 2008 wijzigde de naam EUView in EcoScada. Binnenkort komt er een nieuwe, interactievere versie.”

Van consultant naar uitvoerder

REUS is actief sinds 1997. In 2001 werd het bedrijf een nv. Wilfried Gilis is hoofdaandeelhouder met meer dan 90 procent van de aandelen. “We werken met negen mensen”, zegt hij. “Oorspronkelijk opereerden we voornamelijk als consultant in energiebesparingen. Maar in 2007 zijn we begonnen met het uitvoeren van energiebesparingsmaatregelen in formules die vandaag EPC – voluit Energy Performance Contracting – heten.”

“Bedrijfsleiders denken vaak dat ze het meeste kunnen besparen op machines die veel energie verbruiken. De grootste besparingen behaal je echter met verschillende kleine ingrepen. En daarom is een overzichtelijk, realtime dashboard zo belangrijk. Hiermee kun je op ieder moment bijsturen. Volgens de literatuur kun je met zo’n telemetriesysteem 10 procent op je energiefactuur besparen. Toch even een nuance: een meetsysteem bespaart eigenlijk niet op zichzelf. Het registreert alleen maar. Het komt er dus op aan om hiermee de klant de nodige informatie aan te reiken. Dat moet gebeuren op een begrijpbare manier, zodat hij snel maatregelen kan treffen.”

Automatische regeling

EcoScada laat een automatische sturing van de aangesloten machines en apparaten toe. Ook daarmee probeert REUS het verschil te maken. “Anno 2011 wordt er eigenlijk nauwelijks energie bespaard met regelapparatuur”, zegt Gillis. “Daar proberen wij nu verandering in te brengen. We bieden onze klanten dan ook een no cure, no pay-formule aan.”

REUS draaide vorig jaar een omzet van 1,2 miljoen euro. Het bedrijf telt 1600 klanten die vertrouwen op EcoScada. De vastgoedgroep Befimmo Real Estate rustte 69 kantoorgebouwen in België en Luxemburg uit met het dashboard. Ook heel wat gemeenten zagen het nut ervan in. Bovendien maken al een honderdtal scholen en verschillende bedrijven gebruik van dit telemetriesysteem.

DOOR ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content