Er vallen zaakjes te doen

Ooit moet de grijze lucht boven het vastgoed verdwijnen. En daarom is het nu misschien het geschikte moment om iets te kopen in Koksijde, een kustgemeente met drie gezichten.

Een van de talentrijkste Franstalige rappers, Veence Hanao, heeft zijn album de naam ‘Saint-Idesbald’ gegeven. En dat is geen toeval: de badstad pal naast Koksijde wordt overwegend bevolkt door vakantiegangers die de taal van Molière hanteren. “75 procent Franstaligen, dat is zowat de norm hier”, zegt Pascal Dobbelaere van het agentschap Van Maldeghem.

Sint-Idesbald is rustig en familiaal. Zoals zowat overal aan de kust hebben de agenten er niet het allerbeste jaar uit hun loopbaan achter de rug: “Sinds mei voelen we opnieuw een luwte. Er is nog altijd wel een vraag, maar ofwel stellen de mensen hun beslissing uit, of ze eisen een aantrekkelijkere prijs. Sommige prijzen werden dan ook aangepast: rond dezelfde tijd vorig jaar was het erg moeilijk om op de dijk nog een appartement met twee slaapkamers en 80 m2 te vinden voor 250.000 euro. Nu is dat een stuk couranter geworden.”

Een kleine kilometer verder bevinden we ons al in Koksijde, dat in de federale statistieken voorgesteld wordt als de duurste gemeente aan de westkust. De referentieprijs van 275.000 euro voor appartementen is identiek aan die van 2007. “De markt biedt iets minder perspectieven, er is minder vraag, behalve op de dijk. De eigenaars willen hun prijzen aanhouden en wachten om te zien uit welke richting de wind komt. Ook de projectontwikkelaars lijken niet al te geneigd om nieuwe projecten op te starten”, getuigt makelaar Thierry de Sejournet openhartig.

Op de zeedijk gaan de verkoopprijzen van 3000 euro/m2 voor bestaande panden tot 5500 euro/m2 voor nieuwbouw. De huurprijzen houden stand, net als in de andere kustgemeenten. Uitzicht op een stijging is er niet, want de eigenaars willen een publiek blijven aanspreken dat pas op het laatste moment zijn vakantiebestemming bepaalt. De vaklui aan de kust rekenen er ook op dat de crisis meer mensen ertoe aanzet hun buitenlandse vakantieambities terug te schroeven en aan de rand van de Noordzee te blijven.

“Enorm veel aanvragen”

Nog iets verderop toont Oostduinkerke zich de duurste deelgemeente. “We krijgen enorm veel aanvragen om iets te kopen, er vinden heel wat bezichtigingen plaats. Maar terwijl vroeger de belangstelling na enkele weken afgerond werd met een verkoop, duurt het nu enkele maanden”, zegt Christian Louwagie, die aan het hoofd staat van Atrimmo, een waar instituut in de badplaats. Appartementen van 140 m2 voor 700.000 euro zijn er geen zeldzaamheid, maar je vindt er ook van 80 vierkante meter voor 400.000 euro. En dan zijn er ook nog projecten als Nirvana dat aan het uiteinde van de dijk, vlak naast het natuurgebied, wordt opgetrokken. Wie er een ‘exclusief’ appartement wil, zal tussen 6500 en 7500 euro/m2 moeten neertellen. Dat komt aardig in de buurt van dat andere uiterste, het Zoute.

Een andere vaststelling van Christian Louwagie is dat de villamarkt iets meer lijkt te lijden onder de crisis, al wil hij dat meteen relativeren: “Ondanks al hun aarzeling gaan onze klanten uiteindelijk toch tot de aankoop over.” Dat heet dan het vertrouwen bewaren.

Door Guy Verstraeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content