‘Er is geen reden tot ongerustheid’

Het biotechfonds van Candriam staat bovenaan in de top twintig van de fondsen die het hoogste rendement hebben gehaald over tien jaar. Het heeft wel een moeilijk jaar achter de rug.

Investeren in fondsen vergt geduld en kalmte, ook in tijden van volatiliteit. Van de twintig fondsen die de voorbije tien jaar het beste rendement hebben gehaald, zijn er zes die focussen op biotechnologie en gezondheidszorg, ondanks de minder gunstige omstandigheden in de voorbije twaalf maanden. Helemaal bovenaan, met een gemiddeld jaarlijks rendement dat 2,5 procentpunt boven dat van de tweede ligt, staat het biotechfonds van Candriam. De beheerder is Rudi Van den Eynde.

De biotechsector heeft een moeilijk jaar achter de rug.

RUDI VAN DEN EYNDE. “De sector beleefde een golf van investeringen, sinds in 1997 en 1998 de eerste goedgekeurde geneesmiddelen op de markt kwamen. De pijplijnen zijn nog altijd goed gevuld, met behandelingen die het leven van de patiënten radicaal kunnen veranderen. We begrijpen ziektes als kanker en alzheimer veel beter. Er zijn geen redenen om zich ongerust te maken over de toekomst van de sector.”

De trend werd beïnvloed door de vrees voor de toekomstige terugbetalingen in de Verenigde Staten. Is die gerechtvaardigd?

VAN DEN EYNDE. “De prijzen moeten de risico’s die bij de ontwikkeling van de producten worden genomen, adequaat compenseren. Als het terugbetalings-niveau daalt, zullen de investeerders twee keer nadenken voor ze investeren. Dat was de reden voor de zenuwachtigheid van de voorbije twaalf maanden. Er moet een redelijk evenwicht worden gevonden door concurrentie van biosimilars toe te laten voor biotechproducten waarvan het patent afloopt. Maar ik denk niet dat Hillary Clinton de innovatie wil nekken, zelfs als de Democraten de meerderheid in het Amerikaanse Congres veroveren.”

Welke bedrijven worden getroffen door die discussies?

VAN DEN EYNDE. “De privéverzekeraars zullen de concurrentie tussen de producten volop laten spelen om de beste tarieven te verkrijgen. Een groep als Ablynx zou het weleens heel moeilijk kunnen hebben om zich te onderscheiden van goed ingeburgerde concurrenten in het domein van reumatoïde polyartritis. De komende jaren wordt het moeilijker nog rendementen van 30 tot 40 procent per jaar te halen, maar 10 à 15 procent moet wel haalbaar zijn.”

Welke zijn de te volgen sectoren voor de komende tien jaar?

VAN DEN EYNDE. “Een eerste sector zijn de ontwikkelingen in tumorimmuuntherapie, met behandelingen die de mechanismen blokkeren die het immuunsysteem aantasten. Er worden behandelingen ontwikkeld die heel wat patiënten nog vele levensjaren zullen bezorgen. De tweede is de ontwikkeling van remedies voor heel zeldzame ziekten, zoals de behandeling die Galapagos ontwikkelt tegen mucoviscidose. Ook in de behandeling van alzheimer verwacht ik aanzienlijke vooruitgang. Enkele firma’s zullen die jackpot inpalmen.”

Blijft de biotechsector gedomineerd door de Amerikaanse groepen?

VAN DEN EYNDE. “Sinds de lancering van het fonds staan de Verenigde Staten centraal in onze strategie. Daar bevinden zich het risicokapitaal en de investeerders die de markt het beste begrijpen, met professionele managementteams, een dynamische universitaire kweekvijver en een beter vermogen om de verbintenissen na te komen. We concentreren ons ook op ondernemingen die fase II-onderzoeken met succes hebben afgesloten, op het moment dat de waarschijnlijkheid op succes boven 50 procent stijgt.”

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content