ER IS GEEN ENERGIECRISIS”

Hij noemt zichzelf geen groene jongen, maar een aanhanger van het “biokapitalisme”. Paolo Lugari (60), de stichter van Gaviotas, ontwikkelt biodiesel uit ruwe palmolie. Hij trekt een parallel met evoluties in de tele-fonie en telecommunicatietechnologie: toen de vaste telefoon ging concurreren met de gsm en e-mail, verloren de klassieke telefoonmaatschappijen hun monopolie op zowel het aanbod als de uitbating en de distributie- en infrastructuurnetwerken. Draadloze communicatie vermenigvuldigde het aantal actoren. “Met biodiesel kan hetzelfde gebeuren. Het is een zeer eenvoudig procédé, zoals je dat ook met soja, zonnebloemen of kokosnoten zou kunnen. Deze proefinstallatie kost nauwelijks 200.000 dollar en het kan natuurlijk goedkoper: een vijftal tanks volstaan met aan het uiteinde een benzinepomp. Klaar voor gebruik en je hoeft bestaande automotoren op geen enkele manier aan te passen,” aldus Lugari. Kostprijs vandaag: 60 dollarcent per liter.

De Colombiaanse regering wil de biodiesel uit Gaviotas vanaf oktober geleidelijk commercialiseren en later de subsidies op petroleum afbouwen. “Maar zo’n vaart zal het niet lopen,” weet Lugari. “Want dit systeem is te simpel, investeerders verkiezen complexe dossiers. Daarom ook grijpen ze liever naar waterstof als een alternatief voor petroleum. Bij biodiesel heb je ook geen transportkosten (20 % van de petroleumprijs vandaag), geen zware exploratiekosten (25 % van de prijs) en er is geen ingewikkelde infrastructuur nodig. In plaats van een verminkt landschap met boortorens, zaai je letterlijk energie: groene bomen. Het is nieuwe biomassa die de biosfeer voedt en in stand houdt. Dat is belangrijker dan de heisa van Kyoto rond broeikaseffecten en globale opwarming.” Palmbomen in de tropen produceren tien keer meer brandstof dan soja in koudere klimaten en palmdiesel vermindert de roetuitstoot met 85 % aangezien het rijk is aan zuurstofmoleculen.

Lugari vindt biodiesel uit palmolie de geschikte oplossing tegen armoede in het Zuiden. In tropische gebieden alleen zou goedkope biodiesel ruimschoots aan de behoeften kunnen voldoen. “Met het gebruik van biodiesel blijven de inkomsten bovendien in de dorpgemeenschap of stadswijk in plaats van naar de grote olieconcerns te vloeien. En elke drie hectare palmen genereert recht- streeks één permanente job, zonder de bijproducten.” Glycerine is het enige restproduct uit het productieproces, maar bruikbaar in industriële toepassingen (onder meer cosmetica). Bètacarotine (vitamine E) is een ander product dat gewonnen kan worden. Afval van palmboomplantages kan verwerkt worden voor elektriciteitsopwekking. “Zo werkt de perfecte Zeri-kringloop,” lacht hij: zero emissies, meer jobs, betere inkomens. “Armoede is grotendeels het gevolg van een gebrek aan creativiteit. Zoals ook de zogenaamde energiecrisis.”

Erik Bruyland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content