‘Er is geen duidelijke 5G-agenda’

© Dann

Remi de Montgolfier, sinds 2019 de CEO van Ericsson België, is bezorgd om de vertraging van de invoer van het supersnel mobiel internet 5G. “Start-ups, kmo’s en grote industriële groepen moeten dringend de kans krijgen het potentieel van de nieuwe technologie te testen. Anders dreigen ze achterop te hinken. 5G is een belangrijke versneller voor innovaties”, zegt hij.

Sinds Ericsson zich heeft teruggetrokken uit de smartphonemarkt is het bedrijf minder bekend. Wat doet Ericsson in België?

REMI DE MONTGOLFIER. “Hier werken zo’n 350 mensen. Wij beheren de mobiele netwerken van de telecomoperatoren. Je moet er constant op letten dat alles optimaal draait. We moeten antennes herstellen, de kwaliteit van het netwerk garanderen en ervoor zorgen dat het bereik en het debiet aan de wensen van de klanten voldoen.”

Wat is uw marktaandeel in België?

DE MONTGOLFIER. “Ericsson beheert ongeveer 60 procent van het mobiele internetverkeer.”

Hoe kijkt u aan tegen de komst van het supersnelle 5G-netwerk?

DE MONTGOLFIER. “Dat is een mooie kans. Er zijn al veertig 5G-netwerken gecommercialiseerd. Onder meer in de Verenigde Staten, Korea, Australië en het Midden-Oosten. Zwitserland was het eerste land in Europa. Daar hebben we het netwerk samen met Swisscom ingevoerd. In Londen is ook 5G-netwerk, maar dat is nog niet helemaal operationeel. Van de veertig netwerken heeft Ericsson er 24 uitgerold.”

Het zijn wel relatief kleine netwerken geconcentreerd in grote steden.

DE MONTGOLFIER. “In Zuid-Korea hebben we 4 miljoen abonnees bereikt in negen maanden. In de Verenigde Staten hebben veertig steden toegang tot 5G. In Zwitserland kan 90 procent van de bevolking er een beroep op doen.”

Kan Ericsson marktaandeel afsnoepen van Huawei? Het Chinese bedrijf wordt beschuldigd van spionage en geboycot in de Verenigde Staten.

DE MONTGOLFIER. “We zijn voor een open en transparante concurrentie. De geopolitieke problemen veroorzaken onzekerheid en dat is nooit goed voor het investeringsklimaat.”

Speelt Ericsson de troefkaart uit van het betrouwbare Europese bedrijf tegenover het controversiële Huawei?

DE MONTGOLFIER. “Meer dan 40 procent van onze werknemers is in Europa aan de slag, het continent is goed voor 60 procent van ons onderzoek, onze productieketen is in Europa. Ericsson is een Europese speler. Maar we zijn wereldwijd actief. Onze sterkte is onze expertise en maturiteit in de 5G-technologie. 5G is de ruggengraat van de samenleving van morgen. Transport, energie, gezondheidszorg, politie en veiligheid: al die sectoren zullen erop steunen.”

Waarom is 5G zo belangrijk voor België?

DE MONTGOLFIER. “5G moet de 4G-netwerken ontlasten. Volgens een studie van Agoria is 4G in Brussel tegen 2022 verzadigd. 5G zal voor capaciteit zorgen in de steden. Het verbruik van mobiel internet neemt in België met 70 procent per jaar toe. 5G is ook nodig voor de concurrentiekracht van bedrijven. Wie snel digitaliseert, heeft een streep voor en kan productiviteitswinsten genereren.”

De veiling voor de 5G-frequenties laat op zich wachten.

DE MONTGOLFIER. “Ze is gepland voor eind 2020, begin 2021. Er is geen duidelijke 5G-agenda en dat is een probleem. Het zet de operatoren niet aan tot investeren, wij begrijpen dat.”

Remi de Montgolfier

Is: CEO Ericsson Belux Vrije tijd: lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content