Engel & Völkers groeit in moeilijke markt

Het Duitse makelaarsnetwerk Engel & Völkers, gespecialiseerd in luxevastgoed, heeft in drie jaar tijd twaalf vestigingen in ons land geopend.

Volgens Philippe Rosy, gedelegeerd bestuurder van Engel & Völkers France-Belux, heeft het luxevastgoed het moeilijk, maar is een herstel nakend. “Natuurlijk staan de prijzen onder druk”, zegt hij. “En de belangrijkste reden is demografisch: de babyboomgeneratie trekt weg uit de villawijken. Een villa van 400, 500 of meer vierkante meter is te groot voor een koppel. En ze ruilen hun riante villa meestal niet voor een kleinere villa, maar voor een appartement. Ook de mobiliteitsproblematiek weegt op de villamarkt.”

En de crisis?

ROSY. “In ons segment is er in ieder geval geen sprake van kredietproblemen. Van de tien woningen die wij verkopen, wordt er misschien één gefinancierd via een lening en dat is dan wellicht om fiscale redenen. En ja, een deel van onze klanten zal geld verloren hebben op de beurs, maar die mensen beschikken meestal over voldoende reserves. In die zin speelt de crisis dus minder op onze markt. Maar er is wel minder vertrouwen dan pakweg twee jaar geleden. Dat is wel een gevolg van de crisis.

“Als je echt niet wilt toegeven op je vooropgestelde prijs en je hebt tijd, dan is het wellicht verstandiger om een villa nu nog niet te koop te stellen. Het risico bestaat immers dat ze lang te koop staat. En dan gaan kandidaat-kopers zich vragen stellen. Hoe komt dat? Is er iets mis met de villa? Dat is een ongezonde situatie.

“De Belgische markt is echter, anders dan bijvoorbeeld in Londen of Parijs, geen speculatieve markt. Mensen koper hier een villa om er in te wonen, niet zozeer als belegging.”

Is er een verschil tussen Brussel, Antwerpen en Gent?

ROSY. “Ja. Dat de Nederlanders afhaken, dat voelen ze meer in Antwerpen, en ook wel in Gent, dan in Brussel. De Fransen blijven overigens wel komen, en die vestigen zich vooral rond Brussel.”

Engel & Völkers is sterk gegroeid in België. Nochtans is het geen hoogconjunctuur in het luxevastgoed.

ROSY. “Niet alleen in België, het is een wereldwijd fenomeen: er zijn nog nooit zoveel vestigingen van Engel & Völkers geopend als in 2009. We gaan ervan uit dat deze crisis zal voorbijgaan. En onze franchisenemers denken er ook zo over. Dat zijn entrepreneurtypes: mensen die bereid zijn om een zeker risico te nemen. Ze willen nu investeren om klaar te staan als de markt herpakt. Om dan marktaandeel in te pikken.”

Het herstel komt er dus?

ROSY. “Daar zijn we van overtuigd. We komen van ver. 2008 was nog goed dankzij een schitterend eerste kwartaal, maar het laatste kwartaal van dat jaar, dat was nada. En ook het eerste kwartaal van 2009 was zeer zwak, maar daarna is het toch beter beginnen gaan. ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content