Engagement op een discrete plaats

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Onder het motto ‘mensen kunnen zichzelf niet inspireren, we moeten hen daarbij een handje helpen’ krijg je prachtige posters met aanmoedigingen rond teamwerk, verandering, volhouden of visie hebben. Vaak zijn die boodschappen superorigineel, in de trant van ‘niets was onmogelijk, tot iemand het deed’. Met quotes zoals “Wie alles loslaat, heeft beide handen vrij om de toekomst te omhelzen” willen die posters je uit je comfortzone helpen, zodat ook jij lekker kunt meewerken aan de aanstormende, onafwendbare verandering. Maar veronderstel even dat je vooral jezelf wilt inspireren. En je meent het. Dan zoek je iets blijvends. Kaartjes aan de muur kun je eenvoudig weghalen, die stralen weinig engagement uit. Is er dan iets mooiers dan een tattoo?

Tattoos blijven, ze beginnen deel uit te maken van je identiteit. Zelfs al zitten ze verborgen op intieme plaatsen, dan nog helpen ze ons dagelijks aan een langetermijnengagement te denken. Het is natuurlijk beter dat iedereen ze kan lezen, dan inspireer je ook anderen. Ik blog niet, ik twitter niet, niemand kent mijn visie op het probleem van de Griekse schuld. Tijd dus om me te outen. Een van de volgende weken laat ik me daarom zo’n tattoo zetten. Ik twijfel nog tussen mijn voorhoofd, mijn flink ontwikkelde biceps of een intiemere plaats. Een tattoo op mijn voorhoofd moet wel worden gesponsord. Ik reken niet op frisdrank of parfum, maar — gezien mijn reputatie en imago — sta ik open voor elke bank en managementconsultant. Maar ik heb helaas nog geen enkele echt interessante aanbieding gekregen.

Voor mij uiteraard geen verouderde of flauwe dingen zoals ankers, rozen, geboortedata of namen van geliefden. Niets gaat boven een goede quote. Ach, het klinkt wat verouderd, maar ik zou toch voor een quote in het Latijn willen gaan. De jonge, blonde kassierster in mijn supermarkt draagt “Post tenebras lux“. En ze kon het nog vertalen ook: na de duisternis komt licht. In beurstermen: na de volgende crash kun je opnieuw veel geld verdienen.

Ik wil tekst. Iets dat echt past bij een columnist die voor een zakenblad schrijft. Zakenmensen hebben weinig tattoos, maar vrees niet: dat komt nog, en ik zal de trendsetter zijn. Ook hier is de modekoning en ondernemer Alexander McQueen mijn grote voorbeeld. Op zijn arm kun je lezen: “Love looks not with the eye but with the mind“. Van Shakespeare uiteraard, A Midsummer Night’s Dream. Maar dat is te melig voor mij.

En waar kan ik beter terecht dan bij de entrepreneur van het jaar in het Verenigd Koninkrijk? Victoria Posh Spice, actief in de lingeriebusiness, heeft een Hebreeuwse tattoo op haar wervelkolom die vrij vertaald leest als: “Ik ben van mijn geliefde en mijn geliefde is van mij”. Die geliefde, een ex-voetballer, een zekere Beckham, heeft dezelfde spreuk, maar dan op zijn arm. Dat is een liefdestattoo, en die vind ik dan weer minder geschikt. Ik zit in de motivatiebusiness. Ik moet inspireren.

Diepzinnige mensen gaan de Sartre-toer op en gebruiken dingen als: “Ik ben de architect van mijn eigen ondergang”. Maar in het ondernemerschap moet je het positief houden. Dan kom je bijna naadloos bij de sport terecht. Elke rechtgeaarde sportman heeft tegenwoordig tattoos, soms een arm vol. Nee, ik ga niet Lionel Messi achterna, om redenen die u ondertussen al wel duidelijk moeten zijn. Voor mij dus geen beeld van mijn moeder of een Christuskop met doornen.

De quote van een bekende Canadese ijshockeyspeler zint me wel: “Ik schaats niet naar waar de puck is, ik schaats naar waar hij zal zijn”. Een beetje lang, en ik wil die toch discreet kunnen afdekken, ook als ik een hemd met korte mouwen draag.

Ik heb beslist. Als reactie tegen alle terroristen, intellectuele dictators en engen van geest heb ik gekozen voor: “Timeo virum unius libri” (ik vrees de man van slechts één boek). Met de groeten aan alle extremisten. Ik laat die wel op een discrete plaats aanbrengen. Ik wil niet het doelwit van hun volgende aanslag worden. Zover rijkt mijn engagement nu ook weer niet.

De auteur is professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

MARC BUELENS

Is er iets mooiers dan een tattoo als je jezelf wilt inspireren?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content