Energie voor uw portefeuille

GDF Suez werd jarenlang een stuk duurder gewaardeerd dan de markt. Vandaag is dat niet meer het geval en mogen we weer spreken over een ondergewaardeerd aandeel.

De nutssector is vandaag niet bijzonder populair meer bij analisten en beleggers. Dat was enkele jaren geleden nog helemaal anders. De defensieve nutswaarden waren toen niet weg te denken uit de (institutionele) portefeuilles. De koers van GDF Suez piekte dan ook drie kwartalen na de beursindices. Maar sindsdien presteert het aandeel wel veel minder dan de markt. Er is nu sinds begin vorig jaar een underperformance van zomaar even 50 % ten opzichte van de Bel-20-index. De crisis heeft natuurlijk het elektriciteitsverbruik en de aardgasprijzen onder druk gezet. Desondanks heeft de fusiegroep tussen Gaz de France en Suez de omzetdaling tot 3,8 % kunnen beperken. Dat kunnen we moeilijk een zware achteruitgang noemen. De nettowinst van 4,48 miljard euro lag dan ook iets boven de analistenconsensus. Bovendien wist een van de grootste energieleveranciers ter wereld de netto financiële schuld tot 30 miljard euro terug te dringen. De schuldgraad (netto financiële schulden/eigen vermogen) bedraagt daardoor 46 %, wat zeker aanvaardbaar is voor een bedrijf met relatief stabiele (hoge) kasstromen. Het dividend wordt met 5 % opgetrokken tot 1,47 euro per aandeel, al hadden de analisten op een dividendverhoging met 10 % gerekend. De analisten struikelden echter vooral over het terugschroeven van de verwachtingen voor dit en volgend jaar. Een bijsturing die volgens topman Gerard Mestrallet te maken heeft met een minder sterk vraagherstel dan oorspronkelijk geschat. De ambitie voor het kostenbesparingsplan Efficio wordt wel opgetrokken van 1,8 naar 1,95 miljard euro. Het investeringsritme voor de periode 2008-2011 wordt op 30 miljard euro gehandhaafd. In de eerste twee jaren (2008 en 2009) bedroeg dat al 20,6 miljard, zodat dit en volgend jaar het ritme een stuk naar beneden gaat.

Een gevoelige overwaardering is omgeslagen in een naar onze mening stevige onderwaardering voor GDF Suez. Er is niet alleen het niet te versmaden (bruto)dividendrendement van 5,5 %. Er is ook de korting in de waardering ten opzichte van de index, wat een unicum is voor minstens de afgelopen vijf jaar. Tot slot wordt de energiereus met stabiele winsten momenteel tegen boekwaarde verhandeld. Dat is bijna onbegrijpelijk. Wij vinden het aandeel dan ook koopwaardig, met een koersdoel voor de komende twaalf maanden van 36 euro. Dat is ambitieus, maar niet onrealistisch. (C)

Door Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content