ENERGIE-OORLOG

IN DE KEMPEN.

De nieuwe typestatuten voor de gemengde intercommunales hebben in de gemeentehuizen van de Antwerpse Kempen voor flink wat beroering gezorgd. De plaatselijke gemengde intercommunale Iveka raakte er verwikkeld in een bikkelharde concurrentiestrijd met de zuivere intercommunales Iveg en VEM, die elk alsnog amper een handvol gemeenten uit de streek groeperen.

Iveg bezorgde begin januari aan alle 48 gemeenten van Iveka een informatiebundel. De bundel lijkt sterk op een folder vergelijkende reclame : cijfertabellen geven aan dat Iveg en dochter VEM hun gemeenten de voorbije jaren meer financieel gewin opleverden dan Iveka aan zijn gemeenten kon bieden. Winst en eigendom behoren 100 % de gemeenten toe, luidt het, terwijl dat bij Iveka hooguit 50 % is.

Iveg/VEM zwaaien ook met nieuwe voordelen : een gratis onderhoudspakket voor openbare verlichting, het ondergronds aanleggen van alle leidingen (ook hoogspanning), geen kostenaanrekening bij verplaatsing van leidingen omwille van wegenwerken… “Al meer dan 20 Iveka-gemeenten hebben ons om meer informatie gevraagd,” zegt directeur-generaal Lucien Verpoort van Iveg.

Laakdal is er één van. Burgemeester Patrick Vankrunkelsven, ondervoorzitter van de VU, trok vorige week namens zijn partij publiek aan de bel om de gemeenten te waarschuwen. “Het kan toch niet dat de gemeenten niet eerst een prijsvergelijking doen. Ze doen het al voor de aankoop van een fiets,” aldus Vankrunkelsven. Laakdal waar de VU samen met SP en VLD de meerderheid vormt heeft bij Iveg concrete voorstellen opgevraagd en zal die samen met die van Electrabel-Iveka laten onderzoeken door een onafhankelijk expert.

Iveka-voorzitter Seppe Segers, burgemeester van Ravels, laat het niet aan zijn hart komen : “De raad van bestuur van Iveka heeft de nieuwe statuten al goedgekeurd. Ik verwacht weinig dissidentie bij onze gemeenten. Onze experts en die hebben niets te maken met Electrabel hebben berekend dat Iveka een veel beter rendement haalt dan Iveg of VEM.”

Een welles-nietes-spel tussen wederzijdse experts ? Officiële cijfers geven aan dat de gemeenten in de zuivere intercommunales meer verdienen aan de elektriciteitsdistributie dan die in de gemengde, respectievelijk 64 tegenover 45 centiem per verkochte kilowatt-uur (jaarverslagen van Interregies, de vereniging van de zuivere intercommunales, en van het Controlecomité voor Gas en Elektriciteit, cijfers 1993).

In Limburg lijken ze alvast overtuigd van de betere prestaties van hun zuivere intercommunale Interelectra. Alle Limburgse gemeenten, Voeren uitgezonderd, zijn aangesloten bij Interelectra. Enkele maanden geleden slaagde de zuivere intercommunale er in om de laatste witte vlek in te kleuren : Genk. De stad van burgemeester Jef Gabriëls (CVP) zat voordien bij Electrabel, maar besliste om over te stappen na onderzoek van de voorstellen van Interelectra door onafhankelijke experts.

PATRICK VANKRUNKELSVEN (BURGEMEESTER LAAKDAL) Gemeenten doen wel eerst een prijsvergelijking bij de aankoop van fietsen. Waarom zouden ze die niet doen voor energie ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content