EN BELGIË?

LEUVEN/LOUVAIN-LA-NEUVE.

Der Spiegel onderzocht de prestaties van in totaal 102 universiteiten uit de Europese Unie en Zwitserland. Meer dan honderd universiteiten dus, en toch treffen we in de rangschikking slechts twee Belgische universiteiten aan: de KU Leuven en de UCL (Louvain-la-Neuve).

Voor economie staat de KU Leuven op de tiende plaats. Leuven kon in totaal 39 punten verzamelen, 8 minder dan de nummer één voor economie, de universiteit van Lausanne. De universiteiten van Cambridge en Oxford nemen in dit vakgebied respectievelijk de plaatsen zeven en acht in (43 en 41 punten), gevolgd door de nieuwe universiteit van Lissabon (eveneens 39 punten, maar in vergelijking met Leuven een kleiner aantal “zeer goede scores”). Opmerkelijk is dat Leuven in de economierangschikking de London School of Economics voorafgaat (plaats vijftien met 36 punten).

Op het gebied van rechtenstudies blijft Leuven één van de betere Europese universiteiten, zo toont de studie van Der Spiegel aan. De KU Leuven eindigt op de vierde plaats (45 punten), en moet alleen de duimen leggen voor de Katholieke Universiteit Tilburg (49 punten), de universiteiten van Cambridge (47 punten) en Oxford (46 punten). Leuven wordt achternagezeten door de universiteit van Passau (vijfde plaats, 44 punten), Edinburgh (41 punten), de London School of Economics (eveneens 41 punten), de universiteit van Stockholm (40 punten), de Katholieke Universiteit van Lissabon (40 punten) en – op de tiende plaats – University College London (39 punten).

Eveneens een vierde plaats (42 punten) kaapt Leuven weg voor zijn taalonderricht. De KU Leuven wordt voorafgegaan door de Universiteit van Helsinki (plaats één, 50 punten), de Universiteit van Amsterdam (44 punten) en Cambridge (43 punten). De Leuvenaars eindigen vóór de Universiteit van Lausanne (die evenveel punten haalt als de KU Leuven, maar een kleiner aantal “zeer goede scores” binnenrijft) en de collega’s uit Louvain-la-Neuve (plaats zes met 41 punten). De andere plaatsen in de talen-toptien gaan naar de universiteit van Rome (eveneens 41 punten, maar opnieuw een kleiner aantal “zeer goede scores”), de universiteit van York, University College London en Oxford (telkens 40 punten).

Voor ingenieurswetenschappen gaat Leuven lopen met de tiende plaats (47 punten). Het verschil met de eerste in het klassement – de Technische Universiteit Eindhoven – bedraagt slechts 7 punten. De andere universiteiten in de toptien zijn Cambridge (plaats twee, 53 punten), Imperial Collega London (eveneens 53 punten), Oxford (opnieuw 53 punten), ETH Zürich (52 punten), de Technische Universität Ilmenau (51 punten), de Université Lyon I Villeurbanne (50 punten), de Universiteit van Karlsruhe (49 punten) en de Deense TU Kopenhagen/Lyngby (49 punten).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content