De tijd dat de bestuurders van de nv zelf in de vrachtwagen kropen om een concert van licht en geluid te voorzien, is voorbij voor EML. 47 vaste personeelsleden zijn daar nu voor aangesteld. Het bedrijf ontstond 27 jaar geleden uit Jazz Bilzen, waar voorheen Nederlandse firma’s licht en geluid verhuurden en is naar eigen zeggen ondertussen marktleider in de muzieksector. “Als Nederlanders dat kunnen, wij ook. Zo dachten we toen,” lacht gedelegeerd bestuurder Jan Van Malder nu.

Na een gestage groei in Limburg, verhuisde het volledig verzelfstandigde EML Rental naar Werchter, waar naast oprichter Luc Hermans ook Herman Schueremans en Hedwig De Meyer, Stageco, elk een derde van de aandelen in handen kregen. “Om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen, hadden we iemand nodig die ook groeide en waaraan we ons karretje konden hangen,” verklaart Van Malder.

Maar ieder ging zijn eigen weg en na even onder de vleugels van tv-productiemaatschappij D&D Productions te hebben gewerkt, werd EML onderdeel van de Vari*Liteholding en later van de Nederlandse investeringsmaatschappij Touchwood. “Dat laatste liep niet zo best,” herinnert Van Malder zich. “De prioriteiten lagen anders en de holding begreep niet dat er zoveel geïnvesteerd moest worden.” Een managementbuy-out door Van Malder was het gevolg. Hij bezit vandaag 70 % van de aandelen, de overige 30 % is in het bezit van de nv Investing in Entertainment, volgens Van Malder de kapiteins van de entertainmentindustrie.

EML was ondertussen wel exclusieve Vari*Liteverhuurder af. Toch verhuurt de firma nog steeds uitsluitend hun materiaal. Kan EML de klanten niet van het merk overtuigen, stuurt hij ze door. “Wij vinden dat een voordeel, want klanten weten wat ze gaan krijgen én de fabrikanten doen nu veel voor ons.” Met hun huismerk is EML huisleverancier van VTM en VRT, naast hun activiteiten in de muzieksector en in die van de bedrijfsevenementen. De belangrijkste concurrenten zijn Blue Square en Procon. Ook in Utrecht en Madrid is EML actief. “Een technicus ging er vier jaar geleden wonen en wilde daar een vestiging openen. We gingen er dus op zoek naar een lokale Schueremans en kwamen er bij RLM, een plaatselijke topspeler, terecht.”

De Spaanse omzet verdrievoudigde vorig jaar volgens Van Malder, in België hoopt hij jaarlijks 10 % te groeien, in Nederland 20 %. “Als een van de eersten in de sector rekenden we ook de voorbereidingskosten door en indexeerden we jaarlijks onze prijzen. In onze wereld was dat niet evident,” geeft Van Malder nog mee.

Omzet 2005: 11.726.000 euro (België)

Resultaat boekjaar 2005: 799.000 euro

Cashflow 2005: 862.000 euro

Personeel 2005: 50

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content