EMBRYONAAL STADION

Krein Equine Center is een multidisciplinair trainings- en fokcentrum voor paarden dat een uitstalraam wil zijn voor de Belgische paardensport en -fokkerij.

Henri-Michel Krein reed vroeger wedstrijden op topniveau en was zelfs olympisch geselecteerd voor de military in Los Angeles in 1984. In de zomer van 1996 richtte hij het Krein Equine Center op, op enkele kilometer van Nijvel in het Waals-Brabantse dorp Bornival. Krein spaarde kosten noch moeite. De splinternieuwe installaties omvatten een vijftigtal paardenboxen, tuigkamers, douches, een galoppeerpiste van 1000 meter met een hoogteverschil van vijftien meter, een crossparcours, individuele weilanden, twee buitenpistes, een binnenpiste en een hindernissenparcours. Bovendien beschikt het centrum over een zeer geavanceerde technologie op het vlak van de paardenfokkerij: van de computerberekende portie voer dat elk paard nodig heeft in functie van zijn specifieke behoeften, tot de wetenschappelijke training met hartmonitoring en dosering van melkzuur op de galoppeerpiste. “Door te investeren in de bouw van dit centrum, wilde ik paarden en ruiters de nodige faciliteiten bieden opdat het fokken en het trainen in het belang van het paard zouden gebeuren,” verklaart Henri-Michel Krein. “Deze installaties zijn in de eerste plaats afgestemd op de particuliere gebruiker die niet elke dag in de stijgbeugels klimt en gemiddeld één of twee paarden bezit.” Het Krein Equine Center wil zich eveneens positioneren als het referentiecentrum op het vlak van sperma-inzameling. In eerste instantie voor Wallonië en België en daarna op Europees niveau. “Wij zijn vrij goed gelegen in Europa, op minder dan één uur van de nationale luchthaven,” beklemtoont Henri-Michel Krein enthousiast als hij het heeft over het project dat hij binnenkort aan de regionale overheden zal voorstellen.

Momenteel is het Krein Equine Center al erkend door het ministerie van Landbouw als centrum voor inseminatie en transfer van embryo’s. “Voor deze laatste activiteit hoop ik een onderzoekscentrum te ontwikkelen om de mogelijkheden na te gaan van het invriezen van paardenembryo’s,” voegt Henri-Michel Krein toe. “Het is technisch zeer moeilijk en veel delicater dan bij runderen.” In hetzelfde domein overweegt Henri-Michel Krein ook een onderzoekscentrum op te richten rond het bewegingssysteem van het paard. Dit initiatief zou kaderen in een uitbreiding van de klinische activiteit en de onderzoekingen in chirurgische paardendiagnostiek van de Faculteit diergeneeskunde van Luik.

Het Krein Equine Center loopt niet alleen over van de projecten, het is ook het gelegenheidsadres bij uitstek voor een reeks uiteenlopende manifestaties, zoals wedstrijden, paardenvoorstellingen en hondententoonstellingen. De overdekte piste beschikt over een tribune met 300 plaatsen. Ten slotte wil Henri-Michel Krein met zijn opgezette infrastructuur de integratie van mindervaliden bevorderen. Door het combineren van zijn professionele ingesteldheid (niets aan het toeval overlaten) en zijn status van liefhebber (purist met respect voor de traditie), wilde Henri-Michel Krein “zoveel mogelijk mensen laten delen in een hoogstaande vorm van paardensport en paardenfokkerij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content