Els Brouwers: ‘Europa maakt elektrificatie duurder’

De Europese Commissie heeft het Belgische CRM-ondersteuningssysteem voor de bouw van elektriciteitsproductiecapaciteit goedgekeurd. Tegelijk ging de prijs voor het recht om een ton CO2 naar een record en stegen de stroom- en gasprijzen scherp. “Het Europese klimaatbeleid steunt op elektrificatie, maar maakt die duurder”, analyseert Els Brouwers, directeur energie, klimaat en economische zaken bij essenscia.

1 Is het Europese fiat een goede zaak?

“Op zich wel, want het geeft ons de ruimte om breed oplossingen voor onze energiebevoorrading te zoeken. Maar wij zijn vooral benieuwd naar de voorwaarden. Er hangt een prijskaartje aan vast. Maar in het regeerakkoord staat dat de de kernuitstap de burgers en de bedrijven niets mag kosten.”

2 Er lopen juridische procedures tegen veel van de geplande gascentrales.

“Het klimaatbeleid verhuist naar de rechtbank. De uitspraak in de zaak-Shell, waarbij de rechter het bedrijf verplichtte zijn uitstoot meer te verlagen, brengt rechtsonzekerheid. Dat is slecht voor het investeringsklimaat.”

3 Intussen stijgen de CO2-prijs én de prijs van gas en elektriciteit.

“Europa zal het emissiehandelssysteem ETS hervormen, waardoor minder rechten beschikbaar zijn. Daardoor stijgt de prijs, en dat wordt verrekend in de gas- en stroomprijzen. Doordat ook de elektriciteitssector onder het ETS zit, maakt Europa de elektrificatie, die essentieel is in het Europese klimaatbeleid, duurder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content