Ellen De Quick (37): Kwiek de trappen op

Is: financieel directeur van SBS Belgium

Hobby’s: tijd doorbrengen met haar man en twee kinderenEen dochter van zes maanden oud of een economische crisis hielden Ellen De Quick niet tegen om een jaar geleden financieel directeur te worden van SBS Belgium. Het was dan ook niet helemaal een sprong in het duister voor De Quick. De handelsingenieur startte in 2005 als financieel controleur bij het mediabedrijf boven de televisiezenders VT4 en VIJFtv. Ze rapporteerde in die functie aan de financieel directeur. Voorheen was ze corporate tax manager bij Ernst & Young. Ondertussen leidt De Quick zelf het zeskoppige financiële team en het IT-departement en de officemanagementafdeling van SBS Belgium.

De crisis woedde het afgelopen jaar stevig in de mediasector. Bijgevolg ook in uw afdeling?

ELLEN DE QUICK (SBS BELGIUM). “De belangrijkste doelstelling die we vorig jaar stelden, was om veilig door de crisis te geraken. De advertentieverkoop verliep heel moeilijk. Het was dus niet vanzelfsprekend om onze bedrijfskasstroom op peil te houden. De kosten moesten onder controle blijven en er waren nieuwe bronnen van inkomsten nodig. Dankzij onder andere het lanceren van ons nieuwe reclameconcept Good Deal en het organiseren van nieuwe evenementen zoals de VIJFtv City Day bleef de courante bedrijfskasstroom in 2009 op hetzelfde niveau terwijl de omzet daalde.”

De kostenbesparingen gingen onder andere gepaard met enkele ontslagen. Had u het daar moeilijk mee?

DE QUICK. “Het is nooit een leuke beslissing om mensen te moeten ontslaan. Het was toch de juiste keuze en ze is op tijd gemaakt, nog voor ik officieel als financieel directeur was aangesteld. Mensen die in het aangepaste businessplan niet echt meer nodig zijn, kun je niet op de loonlijst houden.”

Welke doelen hebt u voor 2010 vooropgesteld?

DE QUICK. “De nieuwe strategie staat er vandaag, maar ze moet nog meer opbrengen. Het blijft met ons kleine team ook hard werken om de nieuwe ideeën in goede banen te leiden en tegelijkertijd de nodige analyses te blijven maken. Want in periodes van economische moeilijkheden is er nog meer nood aan analyses en moeten die ook sneller worden aangepast. Ik ben behoorlijk perfectionistisch. Ik zie dus nog veel zaken die vlotter zouden moeten lopen. We moeten bijvoorbeeld op een meer gestructureerde manier vergaderen in plaats van geregeld ad hoc samen te komen. Zo zou er meer ruimte zijn voor people management. Dat verdwijnt nu door tijdgebrek vaak naar de achtergrond.”

Het was lang geleden dat er nog een vrouw in het directiecomité van SBS Belgium zat. Was het een cultuurschok voor u of voor de mannen?

DE QUICK. “Ik had het geluk dat ook CEO Thierry Tacheny en programmadirecteur Eddy De Wilde nieuw waren. Ik kwam dus niet terecht in een club van heren die al jaren op dezelfde manier met elkaar samenwerkten. Bovendien heeft het volgens mij meer met je karakter dan met je geslacht te maken of je je ergens goed voelt. Niemand zal me er trouwens van kunnen betichten dat ik er als vrouw voor zorg dat de vergaderingen langer duren dan vroeger. Mijn aanpak is erg no-nonsense.”

Als u terugblikt op het afgelopen jaar, waar bent u dan het meest trots op?

DE QUICK. “Dat ik een veeleisende baan heb kunnen combineren met de opvoeding van een zoon van drie en een dochter van anderhalf jaar. Mijn man en ik zijn bovendien ons huis aan het verbouwen en dat vraagt ook de nodige flexibiliteit. Veel sporten, zoals ik vroeger deed, zit er dus even niet in. Na de zomer zijn de verbouwingen waarschijnlijk klaar. Dan hoop ik opnieuw te beginnen lopen en zwemmen. Tot dan ben ik al heel blij dat ik de trappen kan gebruiken op kantoor.”

Sj.S.

“Niemand kan me ervan betichten dat ik vergaderingen langer laat duren”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content