‘Elke dag is topsport’

© fotografie Debby Termonia

Veel vrouwelijke schoenmakers zijn er niet. Liesbeth Jansen is een van hen. “Dit vak is niet voor alle vrouwen weggelegd”, zegt ze, terwijl ze zorgvuldig een lederen zool op maat snijdt. “Vooral de machines zijn voor veel vrouwen erg moeilijk te bedienen. Je hebt veel kracht nodig om ze in bedwang te houden. Ook voor mij is het nog elke dag topsport.”

Ze doet dit werk intussen bijna drie jaar. “Toen ik hoorde dat ze hier een assistent-schoenmaker zochten, heb ik gesolliciteerd. Ik was al langer met lederbewerking bezig, als hobby. Met mijn creaties wist ik schoenlapper Tim Van den Notelaer te overtuigen om me aan te werven. Toen moest het nog allemaal beginnen. Schoenen herstellen is niet zo eenvoudig. Je moet productkennis en knowhow hebben, en daar moet je dan erg creatief mee kunnen omspringen. Want elke schoen is anders.”

Liesbeth Jansen ruimt haar werkblad op en toont foto’s van schoenen die glanzen alsof ze net uit de winkel komen. Toch waren ze bijna veroordeeld tot de vuilnisbak voor Liesbeth zich erover ontfermde. “Het geeft me een enorme kick wanneer ik een paar gehavende schoenen er weer als nieuw kan laten uitzien. Van de spectaculairste make-overs maak ik foto’s. Jammer genoeg vragen nog maar weinig mensen een volledige restauratie van schoenen. Ze gooien kapotte schoenen liever weg. Dat kan vermeden worden. Door schoenen geregeld voor een onderhoudsbeurt bij de schoenmaker binnen te brengen, gaan ze veel langer mee.”

Heeft Liesbeth Jansen meer werk aan het begin van de herfst? “Jazeker. Maar dan gaat het niet altijd om schoenen. September en oktober zijn de maanden waarin we boekentassen herstellen en ritsen van lederen jassen vervangen. En binnenkort, wanneer de feestdagen weer aanbreken, komen de dames langs om de hakken van hun feestschoenen te laten repareren. En zo heeft elk seizoen zijn eigen reparaties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content