Elf landen in 27 jaar

Een goed jaar geleden ging het Tsjechische advocatenkantoor Peterka & Partners van start met een vestiging in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Voor Alexander Poels (27) het elfde land waar hij zijn tent opsloeg.

“De komende vijf jaar willen we onze omzet hier elk jaar minstens verdubbelen, en zo mogelijk verdrievoudigen,” schetst Poels de ambities van Peterka & Partners in het tweede grootste land van Europa. De organisatie, samen met Polen, van het Europese kampioenschap voetbal in 2012, belooft daarbij een flinke duw in de rug te zijn.

“De levenskwaliteit hier is zeer goed, als de financiële middelen er zijn,” prijst de jonge advocaat zijn huidige woonstek. “We spreken over een markt van bijna 47 miljoen mensen die elk jaar welvarender worden. Bovendien heeft het land veel natuurlijke grondstoffen en is het industriële apparaat tamelijk modern. Voor West-Europeanen kan het een poort zijn naar Rusland en het Verre Oosten. Nadelen? Vooral de corruptie. Aan procedures bij lokale rechtbanken verspillen we zo min mogelijk tijd. We verkiezen eerder arbitrage voor onze buitenlandse cliënten. Bovendien: de officiële weg volgen maakt dat je soms maanden moet wachten, terwijl Oekraïense advocatenkantoren eenzelfde document binnen enkele weken ontvangen. Maar dat hebben we ervoor over.”

Poels is gelukkig in Kiev, maar kijkt al uit naar volgende uitdagingen. Met elf verschillende landen in 27 jaar tijd zit de globetrotter aan een ritme van 2,5 jaar per land. Als zoon van een topmanager van Sanofi-Aventis, het tweede grootste farmaceutische bedrijf ter wereld, woonde hij al in zeven landen voordat hij zich tijdelijk in België vestigde om rechten te studeren aan de KU Leuven. Via een uitwisselingsproject met de universiteit van IJsland in Reykjavik belandde hij al snel in het hoge Noorden. Tijdens een rondreis door Europa, in afwachting van de zoektocht naar werk, belandde hij in Slovakije. Daar vernam hij dat Peterka & Partners, het grootste advocatenkantoor van Centraal-Europa, een Franssprekende junior advocaat zocht. In januari 2005 ging hij er aan de slag, om er op één jaar tijd eerst senior advocaat en dan hoofd van het internationale departement te worden. In de zomer van 2006 werd hem gevraagd om een kantoor van Peterka in Oekraïne op te starten. Inmiddels verleent Peterka juridische diensten aan multinationals van een veertigtal landen, waaronder verschillende Belgische, en stelt het zowat 25 mensen tewerk, waarvan vijftien lokale advocaten. “Sommigen aanvaarden minder goed dat ze leiding krijgen van iemand die veel jonger is dan zijzelf. Maar ze weten wel wat de KU Leuven betekent en voor hen is werken voor een Europees advocatenbureau een buitenkans.”

ALEXANDER POELS

IS: directeur bij Peterka & Partners Oekraïne

VRIJETIJD: lezen, reizen

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content