Elf en al top

HUGO DUQUAINE Alle waarnemers zijn onder de indruk van zijn niveau.

Hugo Duquaine is nog maar elf, maar hij maakt al indruk op de greens. Onlangs werd hij Belgisch kampioen in de klasse tot twaalf jaar, waarna hij ook de Junior Tour won. Meer moet dat niet zijn om al te dromen van een carrière zoals die van Nicolas Colsaerts, Thomas Pieters of Thomas Detry. “Ik kreeg de smaak te pakken via mijn grootouders”, zegt Duquaine, die lid is van de Rigenée in Villers-la-Ville.

Het is natuurlijk nog te vroeg voor grote voorspellingen. Maar dat neemt niet weg dat alle waarnemers in zijn categorie onder de indruk zijn van het niveau dat Hugo al haalt. Tijdens het recente duel tegen Nederland dwong de jonge Duquaine de overwinning voor ons land af. “Ik speelde de laatste wedstrijd van het toernooi en stond onder druk, maar ik begaf niet”, blikt hij terug. Na de wedstrijd werd hij door al zijn teamgenoten uitbundig gefeliciteerd als een voetballer die de beslissende goal heeft gemaakt.

De school komt nog op de eerste plaats voor Duquaine, maar hij probeert zijn opleiding in de Ecole Martin V van Louvain-la-Neuve wel zo goed mogelijk te combineren met golf. Gemakkelijk is dat niet altijd, aangezien er twee keer in de week wordt getraind en er tijdens het weekend competities op het programma staan, zowel in België als het buitenland. Soms mist hij op die manier een halve dag school, maar hij blijft wel gemotiveerd en zit niet zelden in de auto te studeren, op weg naar of van een toernooi. “Hij beseft dat dat de prijs is die hij moet betalen voor zijn passie”, zegt vader, chauffeur en caddie Olivier Duquaine.

Hugo Duquaine is nog maar 1 meter en 60 centimeter groot, maar hij slaat al drives van meer dan 200 meter. “Maar de approach en de putting zijn mijn sterkste punten”, weet hij. “Ik oefen daar zelfs op in de tuin, waar we een synthetische green hebben aangelegd.” Vandaag heeft Duquaine handicap 4,4, de laagste in zijn categorie in ons land.

In de Rigenée krijgt de elfjarige belofte les van Giulio Tadiotto, verantwoordelijk voor de jeugdopleiding in de club, en van Simon Desmedt, zijn vaste coach. Hij kan er trainen en vooruitgang maken in de meest ideale omstandigheden. Dankzij zijn elitestatuut bij de federatie AFG kan hij tijdens schoolvakanties deelnemen aan nationale stages. Onze jonge landgenoot, die zijn kamer vol heeft gehangen met posters van idolen zoals Justin Rose, Dustin Johnson en Rory McIlroy, neemt in december zelfs deel aan de Orange Bowl op het prestigieuze parcours van de Trump National Doral in Miami.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content