Eindspel in Dubai

Het wordt stilaan traditie dat het Europese golfseizoen wordt afgerond in Dubai. De beste zestig spelers van de European Tour stappen er straks op het imposante parcours van de Jumeirah Golf Estates om zondag uit te maken wie de beste is, maar ook en vooral om langs de kassa te passeren. Op het prijzengeld van 8 miljoen dollar komt nog een bonus van 3,75 miljoen dollar, die de beste tien spelers van het jaar onder elkaar mogen verdelen.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben veel geld over voor de golfsport. Niet het minst omdat golf zeer bevorderlijk is voor de toeristische aantrekkingskracht van de regio. Er zijn al heel wat parcours, doorgaans ondergebracht in zessterrenresorts die op haast miraculeuze wijze uit het woestijnzand zijn gerezen. Er zijn niet alleen in Abu Dhabi en Dubai maar ook in Qatar en Bahrein behoorlijk wat internationale toernooien waar de wereldelite aan de afslag komt. Tiger Woods bijvoorbeeld is er vaste klant. Geld is nooit een probleem.

In het begin van de jaren tachtig keek het golfwereldje verstomd en sceptisch toe hoe in het midden van de woestijn de eerste golfterreinen werden aangelegd met Schotse greens en Californische palmbomen. Maar vandaag staan de Verenigde Arabische Emiraten stevig op de wereldkaart van de golfsport. Vooral in de winter, als het in Europa wat koud wordt om de baan op te trekken, verlegt het epicentrum van de golfsport zich naar het Midden-Oosten. Daar heeft de haast idyllische infrastructuur zeker iets mee te maken. Sommige topspelers zijn zich zelfs in de Emiraten gaan vestigen. Omdat ze er zeer goed trainen, maar uiteraard ook voor het uitstekende klimaat. Het fiscale klimaat dan.

Voor het laatste toptoernooi van het jaar is bijna iedereen van de beste Europese spelers present. Daar is ook onze landgenoot Nicolas Colsaerts bij. Het parcours Earth Course (een par 72 van meer dan 7000 meter) op de Jumeirah Golf Estates werd ontworpen door de Australiër Greg Norman. Er zijn meer dan honderd bunkers, tal van waterplassen (de green rond hole 17 ziet eruit als een eilandje) en 3500 bomen. Of hoe alles er buiten proporties lijkt. Op het eerste gezicht zou de lay-out van de baan gunstig moeten zijn voor de sterke jongens die ver kunnen slaan, zoals Colsaerts. Het was trouwens de Spanjaard Alvaro Quiros, bekend voor zijn zeer verre afslag, die vorig jaar het toernooi won en daarvoor 1,3 miljoen dollar op zijn rekening gestort kreeg.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content