Eindelijk een rol in de Vlaamse tv

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

D idier Bellens wordt topman bij Belgacom, Michel Delloye (46) wordt onafhankelijk bestuurder bij Telenet. Het is een voorlopig orgelpunt in twee carrières die op een bizarre manier parallel lopen.

Michel Delloye is bekend van zijn blitzcarrière in de bedrijven van Albert Frère, tot en met de top van mediaconcern CLT, maar de roots van zijn familie liggen in de staalindustrie. Hij is de zevende generatie. Van opleiding is hij eigenlijk jurist ( UCL), na Grieks-Latijnse humaniora in Maredsous en wiskunde aan het Brusselse Collège Saint-Michel. Het financiële en het hands-on bedrijfsleven trokken hem echter meer aan. “Daarom wou ik in 1981 starten bij Deloitte Haskins & Sells. De audit was een heel goede transitie,” aldus Delloye.

In 1984 wordt hij directie-assistent in de Groep Brussel Lambert van Frère, belast met de voorbereiding van beslissingen over investeringen en desinvesteringen en het adviseren van de chief executive officer (CEO). “Zoek geen verband tussen onze familie en Albert Frère ( nvdr – die in de staalhandel zijn fortuin maakte). Dat is er niet,” waarschuwt Michel Delloye. Al in 1985 schuift hij door naar de post van financieel directeur, als opvolger van Didier Bellens. Tussen 1988 en 1990 moet de doortastende Delloye in New York de schade bij Drexel Burnham Lambert gaan beperken, nadat raider Ivan Boesky er de verantwoordelijke van Drexels junk-bondafdeling, Michael Milken, aan de galg heeft gepraat. Delloye wordt ginds president van Lambert Brussels Capital Corporation en wanneer hij eind 1990 – pas 34 – naar België terugkeert, is het als directeur-generaal van GBL, naast Frères aangetrouwd familielid Thierry De Rudder.

Delloye wordt meteen mee ingezet in de strijd om de Bank Brussel Lambert tussen GBL-UAP-Winterthur en ING. Albert Frère heeft echter andere plannen met hem. In september 2002 maakt hij hem co-gedelegeerd bestuurder – naast Havas-man Jacques Rigaud – bij de mediaholding Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion ( CLT), waar GBL zijn positie tegenover Havas aan het versterken is (Didier Bellens volgt Delloye op in zowat al zijn functies bij GBL). CLT kent een superjaar, maar Vlaanderen blijft een blinde vlek. “Als we geen rol kunnen spelen bij VTM, is er een probleem,” zegt Delloye in 1993, het jaar ook waarin CLT stappen zet om met Multivision en partners als Lyonnaise, France Télécom en TF1 pay-per-view aan te bieden. De belangrijkste doelen blijven wel de expansie in Zuid- en Oost-Europa, mogelijk ook in het Verenigd Koninkrijk, en het verwerven van rechten. De spanning met partner Havas wordt trouwens elegant opgelost: GBL mag zich versterken in CLT (vooral commerciële televisie), Havas neemt de controle over het ‘complementaire’ Canal+ (vooral betaaltelevisie). Een mooie zet is zijn overeenkomst in de zomer van 1994 om met Disney in Duitsland een familiale themazender te starten, Super RTL.

In het zog van een omruiloperatie CLT- Audiofina, waarmee Frère zijn greep op zijn mediabelangen verder versterkt, laat Delloye in november 1995 horen dat hij aan de lancering van een reeks digitale themazenders via de Luxemburgse Astra-satellieten werkt, mogelijk in samenwerking met het BSkyB van Rupert Murdoch, kwestie van met de voorspelde digitale revolutie mee te zijn. Maar dan komt de coup: buiten CLT om komt partner/concurrent Havas/Canal+ met BskyB en Bertelsmann tot een akkoord om samen, zónder CLT, met digitale tv in Duitsland te beginnen. Of toch niet, want een maand later blijkt dat CLT en de televisieholding Ufa van Bertelsmann fuseren en Havas/Canal+ buitenspel zetten. In het zog van die fusie wordt Didier Bellens de sterke man voor de media bij GBL.

Delloye, dan 42, stapt op en begint een carrière als private investeerder. Hij investeert samen met BBL en Isep in het Luikse EVS Broadcast Equipment. “Een echt succes,” noemt Delloye het. Ongeveer tegelijk koopt hij zich in bij Automatic Systems (toegangscontrole), waar stichter Michel Coenraets een opvolger zoekt. Na acht maanden koopt Coenraets zijn aandelen terug.

Delloye gaat in Londen wonen om als CEO de Nasdaq-genoteerde televisiegroep Central European Media Entreprises (Slovenië, Tsjechië, Slovakije, Roemenië, Hongarije en Oekraïne) te herstructureren, maar neemt een jaar later ontslag, naar eigen zeggen omdat de druk op zijn gezin te groot wordt. De fusie met VT4-aandeelhouder SBS, die hij heeft voorbereidt, loopt uiteindelijk spaak. Dat jaar probeert hij samen met de familie LeHodey Mediabel ( La Libre Belgique) over te nemen.

Delloye investeert breed en altijd met partners. Met O livier Coune (ex- Atenor) is hij onder meer in bodemsaneerder Deep Green (met Atenor) , de Zwitserse producent van private banking software Odissey en de taxicentrale Taxi Radio Bruxellois (met Gimb) gestapt. “Kleine investeringen in maatschappijen waarin we een rol kunnen spelen,” zegt Coune. Met het Belgisch-Israëlische ProSeed Capital Holdings zit Delloye in webcommunicator Citobi. Hij investeerde in tuinmeubelenfabrikant Gema International (waar ook Trustcapital is ingestapt, maar dat was voor hij daar onafhankelijk bestuurder werd). Hij is uiteraard aanwezig in E-Capital, waarin de Waalse fine fleur zich verenigde naar het voorbeeld van het Vlaamse Creafund. In die zin is Delloye voor Telenet een interessante brug naar Wallonië. Zijn broer, Victor Delloye, is vandaag overigens nog altijd bestuurder-secretaris-generaal van Frères Nationale Portefeuillemaatschappij.

Naast een tiental mandaten als investeerder, neemt hij ook mandaten op als onafhankelijk bestuurder: vroeger in City Bird en Glaverbel (hij reageerde er met Gimv-voorzitter Herman Daems en Philippe Bodson tegen de uitkoop door Asahi), nu nog in Trustcapital, DB Associates en recenter Brederode. “Een aantal aandeelhouders, waaronder de Gimv, had me gevraagd voor Telenet,” zegt Delloye, die zich er eerst en vooral grondig wil inwerken. Een van de vragen die hij wil oplossen is welke strategie Telenet kan aanhouden “op een zekere termijn, zonder te gevoelig te zijn aan mode”. Wat hem indertijd bij CLT niet gelukt is, is nu mogelijk: een rol spelen in de Vlaamse televisie. Net zoals voor zijn rivaal bij CLT, Belgacom-topman Didier Bellens.

Bruno Leijnse

De carrières van Telenet-bestuurder Delloye en Belgacom-baas Didier Bellens lopen op een bizarre manier parallel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content