Eindelijk een bondstrainer

Michel Vanmeerbeek is nu officieel in dienst van de Belgische golfbond.

In november 2001 toog Michel Vanmeerbeek aan het werk als bondstrainer bij de Belgische golfbond. “We hadden een mondelinge overeenkomst, dus ging ik maar meteen aan de slag.” Pas midden februari kon de veertigjarige coach het contract tekenen dat bondsvoorzitter Killian en de regionale voorzitters Bladt en Roberti de Winghe hem aanboden. Vanmeerbeek heeft zich nooit zorgen gemaakt over het oponthoud: “Ik wist ook wel dat het even zou duren om dat contract te laten goedkeuren, onder meer als gevolg van de splitsing van de bond, maar ik wilde voorsprong nemen.”

Prompt schuift hij al zijn eerste doel naar voren: “De scores van de toernooien in België moeten naar beneden. Ik besef best dat een 74 bij ons in het buitenland een 78 wordt. We hebben meer spelers nodig die in onze federale competities onder par kunnen blijven.” Zijn plan de campagne: “We hebben een stevige technische voorbereiding nodig en onze spelers moeten hun game plan bijschaven. Ik zal de belangrijkste spelers volgen en hun de nodige informatie geven over hun spelwijze. Liefst heb ik daar ook hun persoonlijke coaches bij. Ik heb niet de ambitie om hun swing te veranderen, maar streef ernaar dat ze vlot met hun coaches samenwerken in een doeltreffender structuur. Zo zullen ze snel inzien op welk terrein ze vooruitgang kunnen en moeten boeken.”

In een eerste fase wil Vanmeerbeek zes volwassenen en tien jongens en tien meisjes tussen veertien en achttien selecteren. De bondscoach geeft toe dat de vrouwelijke kandidaten voorlopig niet staan te dringen. “In de lente wordt het druk, want eind juni staan de kwalificaties voor het Europees kampioenschap al op het programma. De vorige resultaten waren zo slecht, dat we niet in de eindtabel geraakten. Ik zal selectiecriteria opstellen om vijf spelers te kiezen met daarnaast een wildcard. Daarna volgt de voorbereiding op de wereldkampioenschappen, die in oktober in Maleisië worden gespeeld.”

Traditiegetrouw schoolde Vanmeerbeek zich in het begin van het jaar bij in de Verenigde Staten. Deze keer concentreerde hij zich op de analyse van de swing: “Ik had al een camera, nu heb ik ook een laptop en software waarmee ik de swing van de speler kan vergelijken met een model.” De bondscoach blijft ook zijn profspelers trainen ( De Vooght, Colsaerts, Ghilain en enkele Nederlanders). “En enkele weekendspelers, want ik wil ook als leraar bezig blijven.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content