Efficiëntie x zin x vrijheid = start-upcultuur

Eric Kenis
Eric Kenis ondernemerscoach, ontwikkelaar van ondernemersprojecten en auteur.

DE START-UPCULTUUR is het product van efficiëntie, zin en vrijheid. Efficiëntie omdat je wil dat het vooruitgaat in je bedrijf. Zin of betekenis omdat je het verschil wil maken. En vrijheid, want waarom zou je iets tegen je zin doen, iets waar je geen plezier aan beleeft en dat je geen vertrouwen geeft. Zoals dat bij een vermenigvuldiging gaat: als een van de drie nul is, is het product nul. Als een van de drie heel laag is, zal je start-upcultuur geen erg hoog niveau halen. Dan is de overlevingskans van je bedrijf niet erg groot. En nee, het zal zijn tijd níet duren. Niet voor een familiale kmo, niet voor een groot bedrijf, niet voor een overheidsinstelling, niet voor een middenveldorganisatie.

DAT ZOU KUNNEN klinken als een zwaard van Damocles voor al die bedrijven, maar in feite is het goed nieuws voor alle bedrijven met intrinsiek gemotiveerde medewerkers. Innovatie is niet een verschijnsel waar je wel of niet aan meedoet. Bij innovatie gaat het om de diepte en de snelheid. Trage innovatie omdat alle afdelingen en de tussenschakels in het middenkader hun zegen moeten geven, leidt tot verlies van het concurrentieel gevecht. Too little, too late leidt al evenzeer tot verlies, bijvoorbeeld als iedereen zich in iets moet vinden, als het niet te veel pijn mag doen, er rekening moet gehouden worden met de weerstand tegen het status quo of met heilige koeien. Innovatie is altijd radicaal, en meer en meer open innovatie. Je wint er niet gegarandeerd het economische gevecht mee, maar doe je het niet, dan verlies je altijd. Het allergrootste risico nemen zij die alle risico vermijden.

POLITIEKE SPELLETJES in het bedrijf zijn out, want dat is vet en dat wil je niet meer in je organisatie. Er is geen tijd meer voor achterhoedegevechten, dubbele agenda’s of gelobby om niet de beste of drastische maar de minst ingrijpende aanpassing te kiezen. Het is ook geen optie: middelmatigheid verliest altijd.

HET RADICAALSTE EFFECT bij de opkomst van de start-upcultuur in alle organisaties zie je bij mensen. Je zult geen menselijk kapitaal meer aantrekken als mensen zich op het werk niet kunnen uitleven op een efficiënte, betekenisvolle en vrije manier. Waarom zouden ze ook? Waarom zou ik bij jou komen werken als je niet efficiënt werkt in mijn ogen, als het werk niet zinvol is en ik er niet vrij, maar gecontroleerd ben? Mensen hebben het voor het kiezen, en willen meer avontuur, intrapreneurship en vrijheid. Jonge, succesvolle, exponentieel groeiende ondernemers deden daar tijdens de interviews voor mijn boekenreeks niet mis te verstane uitspraken over. Hier volgen er een paar.

Louis Jonckheere van Showpad : “Wij gaan nooit arrogante mensen aannemen, hoe slim ze ook mogen zijn.”

Jeroen De Wit van Teamleader: “Mensen zijn het belangrijkste kapitaal van het bedrijf, en wij proberen er dan ook voor te zorgen dat zij niet te kampen krijgen met langdurige stress, frustraties tot zelfs burn-outs. Ik ben 29. Ik creëer gewoon de werkomgeving waar ik zelf graag in werk, en blijkbaar spreekt dat ook heel wat andere mensen aan, jong en oud.”

Davy Kestens van Sparkcentral : “Ik ben allergisch voor politieke spelletjes. Zelfs al ben je de beste presteerder van het bedrijf, als je je bezondigt aan achterklap, dan halen we de voorhamer boven en vlieg je eruit.”

Ben Rieder, oprichter en ex-CEO van Bubble Post: “Al die managersfuncties verkleinen de marges. Als we de hiërarchie vermijden, kunnen we beter zakendoen. Puur boerenverstand. Daarbij zijn mensen die via zelfsturing werken veel gemotiveerder. De drive is veel groter.”

HET IS SIMPEL. Doe je niet aan extreme efficiëntie, zinvolheid en vrijheid, dan zullen de beste mensen niet voor jou komen werken en al zeker niet blijven. Dan kun je de oorlog om talent niet winnen en bijgevolg ook de economische strijd niet, want onze breinen zijn onze belangrijkste grondstof en onze belangrijkste troef.

Eric Kenis is project developer, coach en schrijver van Hoek af. Het derde afrondende deel van de reeks Hoek af verschijnt op 21 maart onder de titel ‘Balls & brains’.

Eric Kenis

Waarom zou ik bij jou komen werken als je niet efficiënt werkt, als het werk niet zinvol is en ik niet vrij ben?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content