Eersteklas brasserie

Brasserie Latem biedt alles wat men van een goede brasserie mag verwachten : smakelijke gerechten, royale porties en ongedwongen gezelligheid.

Als een spontane reactie op het al te gekunstelde tafelen in de gastronomische eethuizen, met kleine porties op grote borden, zijn de brasseries sinds een paar jaar volop in de mode. Brasserie Latem kan gelden als een voorbeeld van wat een eersteklas hedendaagse brasserie moet zijn. Deze sfeervolle ontmoetingsplaats heeft een aangenaam huiselijke en licht nostalgische inrichting met veel donker hout en een knusse praatbar.

De gevarieerde spijskaart vermeldt seizoengebonden bereidingen en brasserie-klassiekers, zoals lauwe worst uit Lyon met vinaigrette en zuurkool op Elzassische wijze. De verzorgde en toegankelijke drankenkaart omvat 75 Franse en 75 niet-Franse wijnen. Er zijn ook 15 soorten wijn per glas verkrijgbaar, vier soorten port, negen soorten madeira d’oliveras en een ruime keuze aan geestrijke dranken.

Brasserie Latem is het levenswerk van Peter Van den Bossche en Katrien Bogaert. Peter kreeg een voorbeeldige opleiding in bekende gastronomische eethuizen zoals L’Oasis (Brussel) en Hof ter Eycken (Ninove). Als fervent wijnliefhebber is hij voortdurend op zoek naar nieuwe-wereldwijnen, die gemaakt worden van “autochtone” druiven : de tijd is immers rijp om eens iets anders te drinken dan chardonnay. Katrien leerde de kunst van het bedienen in een wegrestaurant. In het pand waar het jonge duo vier jaar geleden Brasserie Latem opende, was eertijds het sportcafé De Klokke gevestigd en later het restaurant Chez Paul.

Wij zochten een gezellig plaatsje bij het raam, en kregen ovenwarm zelfgebakken brood voorgezet met boter uit Isigny en rillettes. Om de eetlust te scherpen, namen we een glaasje Saint-Peray, domaine Darona ’92 (145 fr.). Het bijzonder smakelijke voorgerecht bestond uit een royale portie gebakken kalfshersenen met rundersnuit, kappertjes en gestoofde tomaten (395 fr.).

Het hoofdgerecht was een zorgvuldig en geduldig in de oven gegaarde lamsschenkel onder een knapperig jasje van paneermeel (450 fr.) ; het succulente vlees, geserveerd met graanmosterdsaus, viel als vanzelf van het been. Als garnituur hierbij kwam een boeket waterkers en dik gesneden, in ganzevet gebakken frieten. In het glas verscheen een aangename, zonnige Australische cabernet-merlot Tim Knappstein ’94 uit Clare Valley (160 fr. per glas). Voor de liefhebbers van zoetigheden zijn er traditonele nagerechten zoals rijstpap met gouden lepeltjes (150 fr.), crème brûlée (180 fr.) en flan caramel (150 fr.).

PIETER VAN DOVEREN

Peter Van den Bossche en Katrien Bogaert Halen in Sint-Martens-Latem het beste uit de brasserie-formule.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content