“Eerste boze telefoons in 30 jaar”

Eddy Dekkers woont en werkt al dertig jaar in Amerika. Zijn Amerikaanse klanten en relaties zijn kwaad om de Belgische houding in de Navo: “Eddy, what the hell is going on?”

E ddy Dekkers is onder meer de officiële vertegenwoordiger van de haven van Antwerpen in Amerika en op zijn CV staat dat hij “Contracting Officer for US Military Sealift Command” is. Dekkers heeft een licentiaatsdiploma van de Universiteit Antwerpen/Ufsia en een MBA van Insead. Hij woont en werkt in New York sinds hij in 1971 vice-president werd van Dart Containerline, een kind van CMB. Na Dart werd Orient Overseas Containerline van Hongkong zijn stek. In 1989 koos hij voor de zelfstandigheid met Dekkers International.

“Ik heb hier in de voorbije dertig jaar nooit een kwaad woord gehoord over de Belgen,” zegt Dekkers. “Maar geen dag na de Belgische beslissing om het Navo-overleg over Turkije te dwarsbomen rinkelde de telefoon onafgebroken. De Amerikaanse klanten en relaties waren kwaad: ‘Eddy, what the hell is going on, why are the Belgians doing this to us?’ Ook andere Belgische zakenlui kregen die douche over zich heen. Jullie begrijpen niet hoe traumatiserend 11 september en zijn nasleep is voor de Amerikanen.”

Eddy Dekkers was aanwezig op de receptie van Guy Verhofstadt voor de Belgische expats in New York: “Ik heb hem gezegd, en ik vertolk daarmee de mening van de Belgische zakenwereld in Amerika, dat de Belgische regering fout is met haar standpunt. Wij hebben – ik moet zeggen: hadden – hier het imago van vreedzaam, discreet, pragmatisch, werkzaam en neutraal te zijn. En nu dit. Hier zullen littekens van overblijven. Met één klap hebben wij economische troeven weggegooid.”

De Amerikanen kennen België als het hoofdkwartier van de Europese Unie en de Navo. Wat nu gebeurt, is pure antireclame voor België, vindt Dekkers. “Premier Verhofstadt was beter op een ander ogenblik gekomen. Op een persconferentie, zo hoorde ik, zijn geen economische maar louter politieke vragen gesteld aan de premier. Ook de Belgische diplomaten laten discreet verstaan dat ze ontsteld en geïrriteerd zijn.”

Zullen de Amerikanen zich vanwege dit incident terugtrekken uit België? “Nee,” antwoordt Dekkers. “In het algemeen liggen alle binnenlandse en buitenlandse investeringen vandaag stil vanwege de grote onzekerheid. Iedereen wacht op het resultaat van de – naar velen hopen – chirurgisch precieze aanval op Bagdad en een snelle terugtrekking van het gros van de Amerikaanse troepen. Intussen zie ik door mijn business de sterkere samenwerking tussen Amerika en Rusland. De olie van Rusland wordt belangrijker door de crisis in het Midden-Oosten. Ik verscheep stijgende hoeveelheden uitrusting voor de olienijverheid vanuit de VS naar Rusland. Als het maar enigszins kan, gebruik ik daarbij Antwerpen als draaischijf voor de doorvoer.”

Pre-electorale motieven

Jean-Pierre Blumberg is managing partner van het advocatenkantoor De Bandt Linklaters en zakenadvocaat. “België heeft het volste recht om zijn mening te geven, zelfs tegen de meerderheid in,” vindt Blumberg. “Laat onze minister van Buitenlandse Zaken zich leiden door pre-electorale motieven? So what? President George Bush wil naar de verkiezingen stappen met een militaire overwinning. En wat dan nog als men België ridiculiseert, de volgende keer dat België een internationaal forum betreedt, zal men naar ons luisteren.”

KMPG-partner Eric Warson schreef mee aan de nieuwe Belgische belastingmaatregelen voor investeerders. “Sentimenten zijn vluchtig. Investeerders laten zich leiden door rationele motieven zoals het fiscale klimaat en de rechtszekerheid,” zegt Warson. Hij werkt voltijds aan de omkadering van buitenlandse directe investeringen in België. “België wekt geen negatieve associaties op. Dat is anders als Frankrijk ter sprake komt in de VS. Dat land heeft de reputatie onbetrouwbaar en nationalistisch te zijn.”

Frans Crols [{ssquf}]

“Hier zullen littekens van overblijven. Met één klap hebben wij economische troeven weggegooid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content