Eerst oefenen

Uit een heel onverwachte hoek daagt een concurrent op voor de Psions, Newtons en andere PDA’s : de Pilot.

Het Britse Psion, dat de markt voor handcomputers of elektronische agenda’s controleert, mag zich gaan opwarmen voor een nieuwe concurrent. Het Amerikaanse US Robotics vooral bekend van zijn modems brengt binnenkort de Pilot in België uit. Het is een Newton-achtige organiser die met een stift kan worden beschreven, maar die vooral bedacht is met een goede pc-connectiviteit.

In tegenstelling tot Apples Newton is de Pilot licht en compact, echt een hand groot : 12 cm lang, 8 cm breed en 1,8 cm dik. Hij weegt, met twee 1,5 volts pen-batterijen inbegrepen, 162 gram. Mogelijks wil u dat gewicht nog net in uw borstzakje accepteren.

De Pilot heeft slechts 6 knoppen en een duidelijke focus. Vier van de knoppen dienen om de toepassingen te starten : notablok, te doen-lijst, kalender en adresboek. De overige twee zijn de cursors. Als u meer toepassingen wil inzetten, moet u ze starten via het LCD touch screen, dat bijna de hele oppervlakte beslaat en twee delen bevat. Een derde ervan is schrijfoppervlak, de rest is display.

De vier standaardtoepassingen mogen dan al niet opmerkelijk zijn, de Pilot is wel degelijk veelzijdig wanneer het erop aankomt informatie te accepteren. Vernieuwend, maar tegelijk drempelverhogend, vrezen we, is Graffiti, de schriftherkenningssoftware waarlangs u info in de Pilot kan schrijven. Geen poeha hier over gesofisticeerde “zelf-lerende” algoritmes die uw handschrift analyseren : u moet gewoon schrijven zoals Graffiti dat wil. Met speciale letters dus, waarop u zal moeten oefenen (zie kader : Beperkt). Niet direct iets waar drukbezette managers opgetogen over zullen zijn. Relativeert product manager Geert Van Buggenhout van Computer 2000, dat de Pilot distribueert : “In de praktijk wil u daar geen teksten mee invoeren. U zal dat alleen gebruiken om af en toe een telefoonnummer of een afspraak te noteren.” US Robotics claimt dat u met Graffiti en de speciale Pilot-stift 30 woorden per minuut correct kan noteren (één woord per 2 seconden dus), maar die bewering laten we helemaal voor hun rekening. Graffiti is overigens niet eigen aan de Pilot, maar draait onder meer ook op de Newton 2.0 (79$).

SYNCHROON.

Wie zich liever niet terug op de banken van de eerste klas wil voelen, kan op het scherm een miniatuur-pc-klavier oproepen en met dezelfde speciale stift de karakters invoeren door ze aan te tikken.

Maar eigenlijk is de Pilot pas in zijn element als hij met uw pc kan communiceren. In het pakketje zit namelijk een “docking station” die u met een kabel op de seriële poort van uw pc aansluit (als u nog zo’n poort over heeft, tenminste). Ook inbegrepen zijn de Windows-versies van de toepassingen van de Pilot, die u op uw pc moet installeren. U plaatst de Pilot in zijn wiegje, drukt een HotSync toets op het docking station in, en laat de synchronisatiesoftware tussen Pilot en pc zijn werk doen. De afspraken die u heeft genoteerd, worden automatisch gecoördineerd met wat uw secretaresse heeft opgenomen. Op dezelfde manier maakt u ook backups. Beter nog : het synchroniseren kan ook van op afstand, via modem. Er is ook een Mac-versie klaar. Het procédé is in elk geval een stuk eenvoudiger dan de bestandsoverdracht-benadering die de optionele PsiWin-oplossing van de Psion 3a gebruikt.

TOEPASSINGEN.

Net als het Britse Psion plc, Hewlett-Packard of Apple heeft US Robotics een software-ontwikkelingskit beschikbaar voor zijn product. De toepassingen op de machine zijn geschreven in C met Code Warrior van Metrowerks. De add-on-toepassingen die tot nog toe beschikbaar zijn, hebben vooral met synchronisatie te maken (bijvoorbeeld met het bekende ACT ! verkoopopvolgingspakket). Van de Pilot bestaat een Franse en Engelse versie. In België zal alleen het Pilot 5000-model, met 512 KB geheugen, worden uitgebracht. Geert Van Buggenhout rekent erop tegen februari ’97 2500 stuks te hebben afgezet. “We kregen al vragen van Belgische zakenlui die er op het Internet over hadden gelezen,” zegt hij. “De grote retailketens (onder meer Makro) zien er brood in als eindejaarsgeschenk en we zullen hem via corporate dealers ook in pc-privé-projecten voorstellen.”

Want, niet onbelangrijk, de Pilot is met zijn 13.950 frank richtprijs, docking station, snoer, software en BTW inbegrepen, relatief goedkoop.

BNL

Meer info op http://www.usr.com/palm/.

DE PILOT VAN US ROBOTICS Een simpele organiser die goed overweg kan met uw pc.

HET GRAFFITI-HANDSCHRIFT Het bolletje geeft aan waar u de letter moet beginnen. Oefenen !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content