Eerst de klanten, dan de vrouw

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

De West-Vlaamse groenteverwerker Pinguin nam zopas het Britse Fischer Frozen Food over. Colin Tayler wordt hoofd van de nieuwe poot aan de andere kant van het Kanaal.

“Een perfecte timing,” zegt Colin Taylor. “We zijn net op tijd weer operationeel om het erwtenseizoen niet te missen.” Op 18 juni 2002 werd het Britse Fisher Frozen Food overgenomen door de West-Vlaamse beursgenoteerde groenteverwerker Pinguin. Fisher is de grootste Britse producent van diepvriesgroenten en onderdeel van de Albert Fisher Group. Het beursgenoteerde Albert Fisher was tot voor kort een heus voedingsconcern met tien verschillende vestigingen in Groot-Brittannië alleen, en in ons land eigenaar van de Oostendse visbedrijven Morubel en La Couronne. Maar intussen is het nog maar een schim van zichzelf, nu het sinds 23 mei onder verplichte vereffening werkt.

Gedelegeerd bestuurder Jan Dejonghe van Pinguin legde de oorzaak van de malaise bij de Britten al bij het management, maar Colin Taylor blijft op de vlakte. Verder dan “enkele foute beslissingen en wat financiële problemen” komt hij niet. Hij heeft als ex- member of the board bij de Albert Fisher Group geen zin in natrappen. Terwijl hij vroeger onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Zuid-Afrikaanse markt onder zijn hoede had, wordt hij nu manufacturing director van de vestiging in King’s Lynn.

De vestiging had te leiden onder de vereffening en draaide sinds een aantal weken op een laag pitje. Zijn voornaamste taak bestaat er nu in om de divisie volledig operationeel te maken voor het komende drukke seizoen en daaropvolgend najaar. “Mijn vrouw en de drie kinderen moeten het even zonder mij stellen. Het vertrouwen van klanten als de retailers Asda en Sainsbury’s herstellen, is vandaag mijn eerste bekommernis.”

Pinguin betaalde 2,8 miljoen euro voor de activa, en verwerft daarmee een groenteverwerker met een productiecapaciteit van ruim 100.000 ton per jaar. Voor dit jaar rekent Pinguin Foods UK op een omzet van 28 miljoen euro, om tegen 2003 door te stoten naar 60 miljoen euro.

Pinguin, dat onlangs al het Poolse Elsner overnam, praat intussen met investeerders over een kapitaalverhoging. CEO Jan Dejonghe: “Het bedrag en de timing zullen echter afhangen van de behoefte en de interesse.”

Lieven Desmet [{ssquf}]

Naam: Colin Taylor (38).

Wordt: Manufacturing director Pinguin Foods UK.

Vrijetijd: Fietsen en computer.

Engelsman Taylor leert West-Vlaams nu groenteverwerker Pinguin zijn Britse concurrent overnam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content