Eerlijk als goud

Aan massaproductie wil ze niet meewerken. Niet dat ze er de capaciteiten niet voor heeft. Alleen wil deze ex-lerares aan de afdeling juweelontwerp van de Antwerpse Academie zo weinig mogelijk toegevingen doen. Aan zichzelf en aan haar sieraden. Met als gevolg dat Anne Zellien haar eigen winkel opende, met uitsluitend eigen creaties.

TEKST : MARGOT VANDERSTRAETEN / FOTO’S : KARI DECOCK

Niet ver van de Groenplaats en in de nabijheid van invloedrijke modezaken als Dries Van Noten, Louis of Yamamoto, ligt nu ook een kleine en op het eerste gezicht onopvallende juwelengalerij. Het woord winkel is hier eigenlijk niet van toepassing. Allereerst omdat het aantal juwelen erg beperkt is. “Logisch”, verklaart Anne Zellien, “want ik doe alles volledig zelf. Van het ontwerp, het aanmaken van het goud of zilver tot het volledig uitwerken van het sieraad. Daar kruipt natuurlijk veel tijd in. Maar dat is dan ook precies de meerwaarde van mijn juweelcreaties. Ik doe niets aan de lopende band, automatisme is me bijna totaal vreemd. Alles is puur handwerk.”

Het interieur

van de juwelengalerij is strak en sober. Achteraan in de winkel ligt een klein atelier waar ze meestal werkt. “De winkel is niet elke dag open. Dat kan niet. Want ontwerpen betekent ook denken, indrukken opdoen, uittekenen en noem maar op.” Tegen de muur, op een aantal witte doeken heeft ze enkele sieraden gespeld. Een geciseleerd zilveren rotsje als speld, een klein gouden doosje als halsketting. “Doosjes fascineren me”, vertrouwt Anne Zellien me toe. “Een doosje heeft vanzelfsprekend verschillende zijden. Maar een doosje kan ook geopend worden. De binnenzijde van een sieraad is voor mij even belangrijk als de buitenkant. Onlangs heb ik voor een man hij werd voor de derde keer vader en wilde zijn vrouw een juweel cadeau doen een ring gemaakt, met drie kleine diamantjes aan de binnenzijde.” Onzichtbaar voor de buitenwereld. Maar des te betekenisvoller voor de schenker en de drager van het juweel. “De vormgeving van mijn creaties is zeker niet extreem. Ik hou van eenvoud. Omdat ik vind dat daarin de kracht van de schoonheid ligt. Voorwerpen en mensen die in hun eenvoud schoonheid uitstralen ; dat kan alleen maar als er een sterke integriteit van uitgaat. En het is die integriteit die mij heilig is. Dat bedoel ik met toegevingen doen. Weet je, natuurlijk weet ik als juweelontwerpster wat er goed in de markt ligt. Als ik wil kan ik meteen op modetrends inspringen. Maar wat heb ik daaraan. Wat levert mij dat persoonlijk op, behalve geld op mijn rekening ? Ik weet het, ik kies niet de makkelijkste weg. Maar ik kies wel mijn weg.”

Anne Zellien

werkt voornamelijk met edele metalen. “Juwelen moeten de tijd trotseren, van generatie op generatie voortbestaan. Edele metalen lenen zich daar uitstekend voor. Een juweel moet gekoesterd worden. Daarom ook dat de reële waarde van een sieraad nooit overeenstemt met de emotionele waarde. Tuurlijk is een mooi sieraad meer waard dan zijn gewicht in goud of zilver. Er zit zoveel liefde in. Van de ontwerper, de schenker, de drager…”

Ook al verkoopt Anne Zellien uitsluitend eigen, exclusieve creaties ; de prijzen van haar sieraden zijn betaalbaar en variëren sterk al naargelang van het ontwerp. “Je kan hier al terecht vanaf 5000 frank”, zegt ze. “Het duurste ? Ik weet het niet precies. Rond de 80.000 frank geloof ik.”

Ook al vóór de opening van haar sieradengalerij genoot Anne Zellien een sterke reputatie als juweelontwerpster. “Dat speelt in mijn voordeel. Mensen die bijvoorbeeld een juweel geërfd hebben maar het niet echt mooi vinden, komen naar mij om er iets nieuws van te laten maken. Ze kennen mij al en zien dan ook de galerij. O ja, ik bespreek veel met mijn klanten. Zij moeten weten hoe ik denk, en ik moet weten hoe zij denken. En als beide gedachten samenvallen, dan ontstaat daaruit gegarandeerd iets moois…”

Anne Zellien – Kammenstraat 47 – Antwerpen. Tel : (03) 226.89.70. Open van woensdag t.e.m. vrijdag, van 13 u tot 18 u. Zaterdag van 10 u tot 18 u. En natuurlijk ook na afspraak.

Halsjuweel ‘Oui’ in zilver.

Twee spelden : gouden hart met roosjes ; zilveren doosje ‘Jardin secret’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content