Een zakwoordenboekje van de bubbeltaal

Geert Noels Geert Noels is chief economist van Econopolis.

Na de financiële crisis van 2008 werd het initiatief genomen om werk te maken van financiële educatie. Een klein zakwoordenboekje van het financiële verkoopjargon lijkt me een erg nuttige introductie tot een uitgebreidere financiële handleiding. Een lijstje van holle termen, die veelvuldig worden gebruik in financiële praatjes. Een overdosis heeft schadelijke gevolgen voor uw financiële gezondheid.

Irrationeel

Veelvuldig gebruikt bij beurscrashes of plotse dalingen. Merk op dat koersstijgingen rationeel zijn, perfect te verklaren door de ‘fundamentals’. Koersdalingen zijn echter altijd ‘irrationeel’. Het begrip ‘fundamentals’ verdient trouwens ook een vermelding. Het is de zogenaamde intrinsieke waarde, doch veelvuldig berekend met een geoefende natte vinger.

Kwaliteitsaandeel

Een aandeel waar de beleggingsadviseur verliefd op is. De lijst met gekelderde kwaliteitsaandelen is lang, erg lang. Een label dat even snel en verkeerd wordt gegeven als ‘de volgende Merckx’ in het wielrennen. Kwaliteit is echter bijzonder zeldzaam.

Tegendraads

Zowat iedereen in de beleggerswereld beweert dat hij tegendraads belegt. De grootste bubbels worden geblazen door een massa tegendraadse beleggers. Hoedt u dus voor de contraire profeten.

Volatiliteit

Zoals in de zin ‘er is vandaag veel volatiliteit’, of ook ‘de markten zullen volatiel zijn’. Versta dan: de markten kunnen op- en neergaan, maar niet noodzakelijk in die volgorde. Of ook: we hebben geen flauw benul wat er aan de hand is.

Opportuniteiten

Een veelvuldig gebruikt begrip, zoals in “er zijn altijd opportuniteiten”, of voor gevorderden in combinatie met vorige termen: “een tegendraadse belegger ziet steeds opportuniteiten.” Het is een oproep om uw kooplust nooit te bedwingen.

Speculatie

Onverwachte en pijnlijke bewegingen worden meestal aan speculatie toegewezen. Onverwachte opwaartse bewegingen aan aankopen door Warren Buffett, de Chinezen of de Arabieren. Of een combinatie. Hieruit zouden we verkeerdelijk kunnen afleiden dat Chinezen nooit speculeren. Speculanten worden onterecht als een oorzaak aangezien, terwijl ze de laatste duppel zijn in een volle emmer.

TINA

De sirene die menig belegger op de financiële klippen heeft doen belanden. Sinds het millennium klinkt haar lokzang onafgebroken: de rente is laag, spaarboekjes brengen niets op, dus moet je aandelen kopen.

Langetermijnbelegging

Een kortetermijnbelegging die fout is gelopen. Een onderwerp dat liefst snel wordt afgerond.

Niche

Gebruikt in “dit aandeel is leider in zijn niche”. Vraag steeds in welke niche, want de bloemist op de hoek is marktleider in lokaal verkochte snijplanten en chrysanten.

Technisch ziet het er goed uit

Technische analyse is de kunst van de retrospectieve ontleding van wat er fout is gelopen. Deze wetenschappers rijden met hun wagen door te turen in de achteruitkijkspiegel. Een boeiende sport tot aan de eerste bocht.

Een goede raad: hou dit lijstje bij. Zet een kruisje telkens als uw beleggingsadviseur een van de bovenstaande woorden gebruikt. Bij 5 op 10, roept u “stop de nonsens”, bij 7 op 10 begeeft u zich kalm naar de uitgang. Bij 10/10 weet u zeker dat Jim Cramer, de Amerikaanse gastheer van het beleggingsprogramma Mad Money en notoir of beleggingsoptimist, voor u zit.

DE AUTEUR IS CEO EN CHIEF ECONOMIST VAN ECONOPOLIS.

REACTIES ZIJN WELKOM OP trends@econopolis.be

Geert Noels

Een overdosis holle termen is schadelijk voor uw financiële gezondheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content