Een zakenvoorstel waar u niet neen tegen kunt zeggen

Lezer, ik heb uw hulp nodig. Ik heb een schitterend businessidee, een bijna feilloze manier om geld te verdienen, maar mis wat kapitaal en relaties. Daarom doe ik een beroep op u.

Ik denk dat ik zo’n 5 miljoen euro nodig heb. Voor u ongetwijfeld een klein bedrag. Het eerste jaar lenen we dankzij uw connecties zo’n 3 miljard euro. Het is delicaat om namen van banken te noemen waar we dit bescheiden bedrag zullen lenen, maar ik heb een lijst van ongeveer twintig instellingen die blijkbaar niet zo nauw kijken. Recentelijk is mijn lijstje nog uitgebreid met een Ierse bank. Vroeger stond daar ook Barings op, maar die naam heb ik moeten schrappen, wegens ‘niet langer beschikbaar’.

Groeten vanuit Singapore. Ik schrijf deze lijnen vanuit Singapore, waar ik al zo’n twee weken verblijf en nog twee weken voor de boeg heb. Ik ben alvast gaan oefenen in de bar waar ook een zekere Nick Leeson graag vertoefde. Andere namen op mijn lijstje zijn banken die eenvoudig op notoriteit lenen, zolang het bedrag maar groot genoeg is. Uit ervaring weet ik dat mijn naam toch al wat betekent. Laten we zeggen dat ik wel voor de eerste 5000 euro kan zorgen. Voor de overige 2,999.995 miljard euro reken ik op u. U komt zeker in aanmerking als u a) een baronstitel hebt of b) in het bezit bent van een leuk draagbaar telefoontje. Kaalhoofdigheid helpt soms ook. Het is overigens daarom dat ik niet slechts 1000, maar 5000 euro waard ben.

We zoeken een betrouwbare bank die ons kapitaal tegen – laten we zeggen – 7,6% belegt. Geen risico’s, geen hedge fund-gedoe, maar clean. Met een eigen vermogen van 5 miljoen euro maken we een ‘winst’ van 0.076×3,005 miljard euro of 228,380 miljoen euro. Anders geformuleerd: een rendement op eigen vermogen van 4567,60%!

Ik weet het, het is wat overdreven. Want hoewel we een uiterst lichte kostenstructuur hebben, moeten we ook de notaris, en vooral onze bedrijfsrevisor betalen. Merkwaardigerwijs zoekt hier en daar een lid van de Big Five dezer dagen wat eerherstel, en met onze reputatie willen ze voorlopig onze boekhouding wel gratis controleren. Een vriend uit Texas signaleert mij overigens dat er onder bedrijfsrevisoren momenteel wat werkloosheid heerst. Diploma en papierversnipperaar gegarandeerd!

Goed, vervolgens zoeken we enkele captains of industry die samen met ons blijven herhalen dat we alleen in de ‘laatste lijn’ geïnteresseerd zijn. En we spreken het echte jargon. Alleen EBITDA telt! We zijn nu eenmaal geen halfzacht bedrijf. Alleen wat we onder controle hebben en alleen datgene wat shareholder value creëert, zijn belangrijk. Het enige wat we van onze revisor vragen, is een formele verklaring dat onze EBITDA wel degelijk 228,380 miljoen euro bedraagt.

Nu, daartoe moet toch wel elke revisor bereid zijn. EBITDA is het operationeel resultaat, vóór interesten, belastingen, waardevermindering en afschrijvingen. Ja, ja, u heeft het goed gelezen, vóór interesten. Dat opent in ons geval boeiende perspectieven. En deze maat van succes wordt steeds vaker gebruikt. Bijna niemand lijkt hem echt goed te begrijpen, dat zit dus goed. Bovendien is er in ons geval zeker geen sprake van waardevermindering (onze reputatie zal alleen maar toenemen), of van afschrijvingen (wat moeten we in hemelsnaam afschrijven?).

Interesten betalen we natuurlijk wel aan onze Ierse bank. Laten we voor de eenvoud 10% nemen, maar EBITDA zwijgt daar dus over. Dat is de grandioze truc. Blijven nog de belastingen. Wel, beste lezer, in deze tijden van ‘ethisch ondernemen’ stel ik voor dat we alle belastingen betalen die we via bepaalde constructies op de Kaaimaneilanden niet kunnen vermijden. Goed, dat is dan spijtig voor de gemeenschap, nul euro belastingen. Dank u, revisor, voor deze tip.

Nu gaan we naar de beurs. Over ons businessmodel blijven we wat vaag, maar het komt in essentie hierop neer: leveraging, hedging, connecting, post-11-september, neonieuwe clustering, handig inspelen op de kansen die de diamant van Porter biedt. Ons kapitaal is nu 233, 380 miljoen euro geworden – of dat suggereren we tenminste in ons prospectus.

Als die truc niet werkt, gaan we over naar plan B en richten we nog enkele neostrategische partnerships op, bijvoorbeeld in Brunei, niet zover van hier in Singapore overigens. Vlak voor het einde van ons eerste boekjaar factureren we voor enkele tientallen miljoenen euro aan die neostrategische partnerships, opgericht naar Koreaans model.

Met een kapitaal van 233,380 miljoen euro en een rendement van om en bij de 4000% gaan onze tientallen miljoenen aandelen in een minimum van tijd nooit geziene hoogten bereiken. De belegging van de eeuw! En dan, beste lezer, gaan we natuurlijk niet al te hebzuchtig zijn. U wilt toch niet in de gevangenis eindigen? We verkopen samen zo’n 10% van de aandelen, ruilen bovendien met de sympathieke bank onze schulden voor nog zo’n 10% procent, betalen de revisor een mooi ereloon, en we hebben nog steeds een gekapitaliseerde beurswaarde van miljarden en miljarden euro. Schuldenvrij!

Groeten vanuit de Bahama’s. Daarmee moet toch elke CEO in staat zijn iets te beginnen? Dat is de ware reden van deze bijdrage. Als u zich geroepen voelt om onze CEO te worden en een reuzenbedrijf te leiden, misschien zelfs op de Amerikaanse tv te komen, aarzel niet. En de beurskoers? Wel, die zal wat zakken natuurlijk. Op lange termijn weerspiegelt zo’n koers steeds de echte waarde. Maar met zo’n kapitaal, zo’n CEO, moet het lukken, op zo’n 75% van de topkoers. We hebben van ‘niets’ uiteindelijk ‘iets HEEL groots’ gemaakt. Dat is modern ondernemerschap, dat is visie, dat is kapitalisme.

En waar wij, de stichters van dit glorierijk bedrijf op dat ogenblik zullen zijn? De Bahama’s hebben vele uren zonneschijn, en geen onaardige advocaten. Ze zijn wat duur, maar als we de luxueuze cruiseschepen zien aanmeren, zal ons dat een zorg wezen. De rum is er overigens uitstekend.

Marc Buelens

De auteur is hoofddocent aan de Universiteit Gent en partner van de Vlerick Leuven Gent Management School

Lezer, ik heb uw hulp nodig. Ik heb een schitterend idee om veel geld te verdienen, maar mis nog wat kapitaal en relaties. Daarom doe ik een beroep op u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content