Een vleugje waanzin

Bubba Watson is een vreemde vogel aan de top van de internationale golfsport. De winnaar van de Masters 2012 is vooral bekend om zijn puissante drive, zijn heel agressieve speelstijl en de soms onmogelijke slagen die hij uit zijn club tovert. De linkshandige Amerikaan houdt van spektakel en neemt daarvoor soms ongehoorde risico’s.

“Zo zit ik in elkaar”, zegt hij. “Als kind oefende ik in de tuin met balletjes van piepschuim, en ik probeerde de bal altijd een zo uitzonderlijk mogelijk traject mee te geven. De bal om de bomen heen slaan, bijvoorbeeld…”

Hij is ondertussen nog niet veranderd. Bubba is 35 jaar en voelt zich nog altijd als een kind in de speeltuin. “Golf is en blijft in de eerste plaats een spel voor mij. Die berekende slagen, dat is niets voor mij. Ik laat me leiden door mijn buikgevoel. Het is erop of erover. Severiano Ballesteros was mijn held. Zijn speelstijl, zijn flamboyante verschijning en zijn lef waren een inspiratiebron voor mij.”

In Augusta 2012 veroverde Bubba de felbegeerde green jacket met een zeer gewaagd recovery shot, eentje zoals alleen de betreurde Spaanse kampioen die uit de pols had kunnen toveren. Op de tiende hole, midden door het bos, improviseerde hij en dat resulteerde in een miraculeuze approach waarmee hij zijn laatste tegenstander, de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, uitschakelde. Vandaag hoort het begrip Bubba-golf tot het jargon van de doorsneegolfer: maximale risiconame, betekent het. Het lijkt alsof Bubba Watson, een echte selfmade man op de green, zijn bal liever tegen een boom ziet terechtkomen dan keurig in het midden van een fairway.

“Plezier aan het spel beleven, komt voor mij op de eerste plaats. Ik haat routine. Ik sta ook nooit te rekenen. En ik breng zo weinig mogelijk tijd door op de practice. Op de golfbaan improviseer ik liever, en trainen doe ik in mijn woonkamer, van waaruit ik balletjes naar mijn zwembad sla. Veel leuker. Ja, misschien heb ik wel een vleugje waanzin in me…”

De Amerikaan uit Bagdad, een stadje in Florida, is heel gelovig — hij citeert vaak de Bijbel in zijn tweets — maar hij is geen belezen man. Tijdens de Franse Open in Parijs slaagde hij er niet in om een van de vele monumenten in de stad te noemen, hoewel hij amper een paar uurtjes eerder een rondleiding had gekregen. “Daar ben ik wellicht net iets te dom voor”, lacht hij zelf. “Naast golfen zijn er niet veel dingen die ik kan. Ik slijt uren met videogames en ga wel eens vissen, ja.”

Het belet niet dat hij in de States op handen wordt gedragen. Omdat hij een opvallende verschijning is, met zijn roze driver. Maar ook omdat hij bulkt van talent en technisch een zeer complete speler is. Bubba Watson staat in de top 25 van de wereld en is vaste prik in de Amerikaanse ploeg voor de Ryder Cup. Zijn drives van meer dan 300 meter zijn pareltjes, en op de green is hij een autodidact. Die misschien niet zo gek is als hij zelf graag laat uitschijnen…

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content