Een vleugje chocolade

Aan de overkant van het Antwerpse Centraal Station heeft Aquatopia na drie jaar verbouwen plaats gemaakt voor het grootste chocolademuseum ter wereld: Chocolate Nation, The Belgian Chocolate Experience. In veertien themaruimtes maakt de bezoeker een anderhalf uur durende tocht door alle stadia van het productieproces van chocolade: van boon tot eindproduct. De oprichters zijn Jeroen Jespers (Comics Station Antwerp, oud-manager van Kim Clijsters, ex-directeur van VRT-line extensions en voormalig commercieel directeur Studio 100) en zijn vrouw, die woordvoerder was bij de Amsterdamse politie. Ze kregen ondersteuning van de investeringsmaatschappijen van de families De Nolf en Claeys en Participatie Maatschappij Vlaanderen.

Bij het museum horen een restaurant en een bar. De naam Octave verwijst naar Octave Callebaut, die in 1911 zijn eerste chocolade maakte. Een deel van de eetzaal is opgevat als een silo, met aan de bovenkant een love seat en aan de onderkant een kiosk die uitgeeft op straat en waar je ijs, wafels, pannenkoeken en nagerechten kunt kopen. De keuken van Octave is in handen van Thomas de Weyer, te herkennen aan zijn lange baard en tattoos. Hij komt van onder de vleugels van Sergio Herman (Pure C en the Jane) en houdt in Antwerpen ook l’Enfant Terrible open. In Octave wordt hij bijgestaan door Patrick Aubrian, de voormalige rechterhand van de chocoladebewerker Pierre Marcolini.

Op de kaart staan vooral Belgisch georiënteerde gerechten, aangevuld met hartige en zoete bereidingen waarin chocolade een rol speelt. Op tafel kwam een keuze aan brood, waaronder cake-achtig chocoladebrood. Er waren hapjes, zoals bitterballen van varkensrillette met dip van mosterd-ganache (8 euro), groentjes in een vederlicht tempurajasje (8 euro) en oester met gepekelde sjalot (18 euro). Er waren drie voorgerechten: prima kaaskroketten (14 euro), garnaalkroketten met een teleurstellende, slappe korst (16 euro) en lekkere ravioli, gevuld met burrata en opgediend met salieboter (14 euro). Bij de hoofdgerechten viel de keuze op een herziene versie van vol-au-vent met mals vlees van zwartpootkip en kalfszwezerik (22 euro) en kalfsstoofvlees met graanmosterd, Lola-bier en een vleug cacao (24 euro). We sloten af met, hoe kan het anders, een dame blanche, verrijkt met cacaonibs (8 euro).

Chocolate Nation/restaurant Octave ***

Koningin Astridplein 7

2018 Antwerpen

Tel. 03/207.08.18

Lunch met voor- en hoofdgerecht: 26 euro

Kader: stemmig, met zicht op het Centraal Station en het Astridplein

Onthaal en bediening: zoals in een betere brasserie

Keuken: correct

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content