Een uitdaging in duurzaamheid

Roel Van Espen medewerker Trends

Van de Walle uit Aalter heeft het eerste Europese hotel gerealiseerd met een duurzaamheidscertificaat op zak. Voor dat project kreeg de bouwgroep van de Confederatie Bouw een Belgian Building Award voor innovatie.

Van de Walle Bouwgroep kreeg de prijs van de Confederatie Bouw voor het Sandton Grand Hotel Reylof in Gent. Het hotel behoort tot een grote keten met hotels in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Curaçao. Van de Walle is eigenaar, ontwikkelaar én aannemer van het gebouw.

Het hotel is het eerste met een zogenaamd BREAAM-certificaat voor duurzaamheid. “We nemen duurzaamheid sowieso op als standaard in onze realisaties”, zegt manager development & public relations Pascal Legroe. “Maar voor een gebouw dat deels als monument en deels als stadsgezicht beschermd is, vormde het behalen van de duurzaamheidsnormen toch een hele opgave. Het gebruik van hernieuwbare energie was niet vanzelfsprekend. De installatie van zonnepanelen was onmogelijk door het beschermde karakter, de beschikbare oppervlakte en de oriëntatie van het gebouw. Ook voor extra gevelisolatie en superisolerend glas waren de mogelijkheden beperkt, en grondboringen voor een warmtepomp waren evenmin een optie.”

Daarom ontwierp het bedrijf samen met installateur De Jaeger en studiebureau Watts-ON een zeer compacte warmtekrachtkoppelingsinstallatie. “Bij zo’n systeem wordt de warmte meestal opgeslagen in buffervaten met water”, stelt Legroe. “Maar dat vergt heel wat ruimte. Omdat de kelder van Hotel Reylof beperkt is in oppervlakte, kozen we voor een nieuwe techniek: opslag van warmte in smeltbuffers gevuld met paraffine. De warmteopslagcapaciteit daar- van is vier keer groter dan die van water.” Dankzij die installatie kan het viersterrenhotel nu in zijn eigen stroom en warm water voorzien.

Zeer divers

Van de Walle Bouwgroep is een holding die zeer diverse afdelingen overkoepelt. De wortels van de groep gaan terug tot 1979, toen selfmade ondernemer Geert Van de Walle zijn bouwbedrijfje oprichtte. Initieel lag de focus op de landbouwsector, maar enkele jaren later werd industriebouw de kernactiviteit. In de loop der jaren verruimde het actieterrein voortdurend. Zo werd Van de Walle met de oprichting van Ginvest vanaf 1995 ook actief in bouwpromotie en projectontwikkeling.

In 2008 werden alle activiteiten ondergebracht in de holding Van de Walle Bouwgroep. In de jaren daarna werd de groep nog aangesterkt met bedrijven gespecialiseerd in appartement- en luxevillabouw, prefabbetonelementen en de fabricatie en installatie van natuursteen.

Vandaag bestaat de holding uit een tiental afdelingen die samen 223 mensen tewerkstellen. Oprichter Geert Van de Walle is gedelegeerd bestuurder van de groep. Hij wordt bijgestaan door de onafhankelijke bestuurders Hugo Vandamme (ex-Barco) en Luc Van Nevel (ex-Samsonite).

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content