Een toekomst voor de Alcatel-fabrieken

Achter de nieuwe eigenaars van de voormalige Alcatel-fabrieken in Oudenaarde zitten twee buy-outspecialisten. De fabrieken kunnen nog een belangrijke rol spelen.

Tot veertien dagen voor de deal met het Frans-Italiaanse STMicroelectronics ( STM) en het Amerikaanse AMI Semiconductor was Alcatel nog met anderen aan het onderhandelen, zegt chief executive officer Johan Danneels van Alcatel Microelectronics. “Daarna is het heel snel gegaan.”

De verkoop van Alcatel Microelectronics kwam een jaar geleden op de agenda toen Alcatel-topman Serge Tchuruk opdracht gaf om alles bij Alcatel wat niet met het binnenste van de netwerken samenhing te verkopen. Ook de componentendivisie, Alcatel Microelectronics. “Uiteindelijk hebben we een veiling georganiseerd, zowel met strategische als met financiële partijen. En toen heeft eenvoudig de meest biedende gewonnen,” zegt Danneels.

Dat STM op 15 april voor 390 miljoen euro eerst het hele bedrijf kocht en toen de twee waferfabrieken in Oudenaarde – met 130 miljoen euro aan omzet – aan AMI Semiconductor verkocht (voor een geheim bedrag), was belangrijk voor de snelheid waarmee de deal kon worden afgehandeld. Op die manier nam STM alle mogelijke toekomstige claims van AMI op zich. “Alcatel wou er clean, snel en adequaat van af zijn,” zegt Danneels, die ook voorzitter is van het Vlaamse researchcentrum in microelectronica, Imec.

De tweede partij in de deal, het 35-jarige AMI Semiconductor, wint de onder meer de twee chipfabrieken in Oudenaarde. Zelf is AMI in 2000 door buy-outspecialisten Francisco Partners en CiticorpVentureCapital gekocht van Japan Energy Corporation. Het is bekend dat AMI Semiconductor bij de eerste de beste kans naar de beurs wil. Francisco Partners nam in 2000 ook al de verzelfstandigde communicatiechipsdivisie van Advanced Micro Devices over, het Texaanse Legerity.

Het private AMI publiceert geen winstcijfers, maar de omzet vorig jaar was 365 miljoen euro, onder meer in medische en militaire toepassingen. Het heeft een waferfabriek in Idaho, ongeveer 1600 werknemers in de VS en de Filipijnen en een Technical Design Center in Dresden. De overname versterkt AMI in telecommunicatie en in automobiel, waarin Oudenaarde volgens Johan Danneels vorig jaar al 78 miljoen euro aan voornamelijk Europese omzet had. Volgens Danneels werkte Oudenaarde vorig jaar voor 54% voor de vrije markt. AMI-marcom manager Tamera Drake: “We plannen beide fabrieken te blijven uitbaten.”

Rudi De Winter van de Vlaamse automotivespecialist Melexis denkt dat hij nu sterkere concurrentie krijgt. Had Melexis zelf geen belangstelling? “We waren absoluut niet geïnteresseerd in een waferfabriek. Het is een veel te hoge kost en eigenlijk is de fabriek toch wat verouderd,” zegt hij. Johan Danneels countert dat er in de jongste vijf jaar telkens meer dan 25 miljoen euro is geïnvesteerd. STM zelf had volgens Danneels al voldoende productiecapaciteit.

Danneels is nu verantwoordelijk voor de praktische afwikkeling van de deal. Hij hoopt die voor de zomervakantie af te ronden. “Onze mensen gaan hier een beduidende rol spelen,” zegt hij. “Er is geen Imec in Idaho.”

B.L. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content