Een sessie bij de kapper bijvoorbeeld. Bij ons zijn fooien in deze branche zo goed als verleden tijd. Ook in Spanje, Frankrijk, Griekenland of Nederland is dat zo. In Duitsland daarentegen blijft 10% extra bij de kapper een doodgewone zaak. Zelfs de Zwitserse coiffeur verwacht een fooi van die orde van grootte. Italianen en Oostenrijkers geven tot honderd frank.
...

Een sessie bij de kapper bijvoorbeeld. Bij ons zijn fooien in deze branche zo goed als verleden tijd. Ook in Spanje, Frankrijk, Griekenland of Nederland is dat zo. In Duitsland daarentegen blijft 10% extra bij de kapper een doodgewone zaak. Zelfs de Zwitserse coiffeur verwacht een fooi van die orde van grootte. Italianen en Oostenrijkers geven tot honderd frank. Het minst vaak geven mensen fooien in de Scandinavische landen. Taxichauffeurs kijken er zelfs vreemd op wanneer een buitenlandse klant hen drinkgeld toestopt. Alleen in restaurants krijgt het personeel wel eens een fooi, maar ook daar is 5% van de rekening al behoorlijk wat.Het land van de fooien bij uitstek is de Verenigde Staten - ook Canada, maar dan in mindere mate. En dat zal niemand verbazen: het bedienend personeel in restaurants werkt er tegen een absoluut minimumloon. Een deel loopt zelfs gratis stage in de betere restaurants. Leven van de "tips" is er dan ook schering en inslag. Hetzelfde scenario zien we bij taxichauffeurs, kamermeisjes, portiers of kruiers in het hotel. Ook de vriendelijke jongens die je huurauto wegzetten aan de hoteldeur om hem later weer op te pikken, halen - zonder drinkgeld - het einde van de maand niet. Toch wordt dit soort banen aan tophotels actief verhandeld, jawel, vanwege de dikke fooi.Hoeveel geef je als fooi in een restaurant? Gewoonlijk tussen de 5 en de 10%, waarbij het percentage omgekeerd evenredig is met de som die je betaalt. En dit geldt zowel voor Europa als voor de Verenigde Staten. En welke tip verwacht een kruier? Dat hangt meestal af van de categorie van het hotel waarvoor hij werkt. De kleinste fooi die men redelijkerwijze geeft, bedraagt in onze munt zo'n vijftig frank. De bovengrens ligt op 250 frank en die moeten we situeren in Italiaanse vijfsterrenhotels.Fooien achterlaten voor kamermeisjes is in Europese zakenhotels dan weer niet gebruikelijk. Als dat dan toch gebeurt, is dat vaak in vakantiehotels, waar tijdelijk personeel tijdens de piekperiodes voor een erg beperkt loon werkt.En dan zijn er nog onze taxichauffeurs. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verwacht de brave man of vrouw eigenlijk helemaal niks. In Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten blijft 10% van het bedrag op de meter een behoorlijke tip. In de overige Europese landen rondt u best de bedragen naar boven af.MARK VRIJENS