Eén tegen zichzelf

2008 wordt meer dan ooit het jaar van Tiger Woods. Tenminste, als hij het mooiste record in de geschiedenis van de golfsport kan vestigen: de Grand Slam.

Nog een maand, en het is zo- ver. Dan probeert Tiger Woods op de US Masters (10 tot 13 april) voor het eerst sinds 2005 het absolute toptoernooi te winnen. Het zou zijn veertiende overwinning zijn in een toernooi van de Grand Slam. Daarna zou hij nog maar vijf majors verwijderd zijn van het absolute record van Jack Nicklaus, die er negentien won.

Best een haalbare kaart voor Woods, die nog maar 32 is. Nicklaus won zijn laatste Grand Slamtoernooi op zijn 46ste. Bovendien domineert Woods de golfsport als nooit tevoren. Hij nadert stilaan een indrukwekkende 490 weken aan de top van het wereldklassement, en zijn opvolger lijkt nog niet geboren. Woods wil dan ook het strafste record in de geschiedenis vestigen: de vier toernooien van de Grand Slam in hetzelfde jaar winnen. In volgorde: de Masters, de US Open, de British Open en het US PGA Championship.

In 2000 moest hij de Masters aan Vijay Singh laten, maar hij won wel de andere drie majors van het jaar, meteen goed voor een persoonlijk record. In 2001 won hij in Augusta en haalde daarmee wat de Amerikanen een Consecutive Grand Slam noemen, wat niemand hem eerder voordeed. De Career Grand Slam, elk van de vier toernooien minstens een keer winnen, dat haalden al meer spelers: Jack Nicklaus, Gene Sarazen, Ben Hogan en Gary Player. Nicklaus won de vier toptoernooien zelf elk drie keer, tegenover twee keer voor Woods.

Tiger Woods lijkt dus op weg naar de eeuwige roem. Daar gelooft hij ook zelf in, want in het begin van het jaar sprak hij zelf voor het eerst openlijk over de Grand Slam. Echte tegenstanders heeft hij niet. Het lijkt dan ook alsof hij veeleer tegen zichzelf en de geschiedenis speelt. Zijn talent is ongeëvenaard en zijn werkkracht is legendarisch.

Op 24 februari won hij heel overtuigend het Match Play WGC in Tucson (Arizona), waarna hij zich voor een maand terugtrok. Pas op 20 maart verschijnt hij opnieuw op de baan, meer bepaald in Doral (Florida) voor het WGC Championship. Om het publiek opnieuw te laten genieten van zijn ongemeen krachtige drive, de chirurgische precisie van zijn putting en de eindeloze verbeeldingskracht achter zijn chipping. Want nooit is Tiger Woods sterker dan wanneer hij terugkeert na een rustperiode.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content