Een strategie die hout snijdt

Met de benoeming van Yves Luca tot de groepsdirectie, de verhuizing van de Belgische zetel naar Puurs en de recente alliantie met Indaver versterkt de milieugroep van Gansewinkel zijn Vlaamse banden. Een investering van 5,5 miljoen euro moet nu ook expansie in Wallonië mogelijk maken.

“Biomassa is de toekomst” zegt Ruud Sondag (39), gedelegeerd bestuurder van de vanGansewinkel Groep (VG), beslist. Volgende week vertrekt de eerste boot van de Nederlandse milieugroep met 1500 ton houtafval van de oude Flandria-kade in Puurs naar Duitsland.

Het is het levendige bewijs hoe de in oorsprong traditionele afvalophaler langzaam maar zeker evolueert naar een grondstoffenleverancier voor andere bedrijven, inclusief de energiesector. De overheidssteun voor groene stroom wordt namelijk geleidelijk aan vervangen door subsidies aan duurzame energiecentrales. Sondag: “Hierbij bieden houtsnippers op korte termijn de beste perspectieven. Zo leveren wij jaarlijks al 200.000 ton snoeihout aan de alternatieve oven van Essent in Nederland om er elektriciteit voor 40.000 huishoudens mee te produceren.”

In ons land legt van Gansewinkel de laatste hand aan de inschrijving op een kapitaalverhoging bij Spanin, de joint venture tussen Indaver en de West-Vlaamse spaanderplaatfabrikant Spano. Yves Luca, algemeen directeur van VG in België: “Recyclage van hout kent een pijlsnelle opgang. Op één jaar tijd zamelen wij van niets naar nu 5000 ton per maand in. Oorspronkelijk dachten wij nog aan de bouw van een eigen verbrandingsoven op basis van hernieuwbare grondstoffen. Maar door de strategische samenwerkingsovereenkomst met Indaver die we twee weken geleden afsloten, is ons probleem opgelost. Voortaan staan wij in voor de logistiek, terwijl Indaver voor de eindverwerking van het afval zorgt. Daarnaast bundelen we onze krachten in de recyclage van papier, glas, compost, bruin- en witgoed.”

Het klikt blijkbaar tussen Indaver en van Gansewinkel. Ruud Sondag glimlachend: “Dat bewees ons eerste gezamenlijke managersbijeenkomst al in het Kasteel van Brasschaat, waar iedereen als kennismaking aan een ballonvouwspelletje moest meedoen.”

Nieuwe hoofdzetel in Vlaanderen

De VG-vestiging in Puurs – geprangd tussen de Rupel en het Kanaal Willebroek-Brussel – ligt er als een werf bij. Bouwvakkers zijn volop bezig het oude kantoor van Flandria op te smukken tot nieuwe hoofdzetel van de Nederlandse milieugroep in Vlaanderen.

Ondertussen is de nabijgelegen hal van het voormalige recyclagebedrijf Vanachter al omgetoverd tot garage en overslagstation met sorteerinstallatie. Aan het water liggen de diverse afvalstromen te wachten voor hergebruik. Op de bodem is verse beton gegoten. Volgend jaar starten arbeiders met de aanleg van een nieuwe kade, inclusief de nodige transportbanden. Luca: “Vervoer per schip is duurzamer en bovendien goedkoper, mits de nodige automatisering. Als ecologisch verantwoord afvalbedrijf liggen al onze nieuwe vestigingen aan het water.” De totale operatie kost zo’n 10 miljoen euro. In een tweede fase zal daar nog 5 miljoen euro bij komen. Nog voor het einde van het jaar wil de huidige VG-topman in België de locaties Leuven en Lier sluiten om zijn troepen – samen zo’n 150 medewerkers sterk – definitief te verhuizen naar Klein-Brabant.

Acht jaar na zijn komst bij VG klimt Luca (38) op tot de algemene groepsdirectie van het Nederlandse milieuconcern. Naast België en Luxemburg krijgt de jonge Vlaming vanaf 1 oktober de verantwoordelijkheid over inkoop, logistiek en het transportbedrijf Hoogers. Deze benoeming rondt de herstructurering van Sondag, die vorig jaar stichter Leo van Gansewinkel als voorzitter opvolgde, af. In de praktijk bleek de gedecentraliseerde aanpak met autonome vennootschappen in elke regio van de Benelux niet meer optimaal te functioneren. Het aanbod van diensten was inmiddels zo uitgebreid dat een groepering van activiteiten zich opdrong. Bovendien gaven steeds meer grote klanten – zoals Opel en VAG – de voorkeur aan één centraal aanspreekpunt. Voortaan ondersteunen de centrale stafdiensten in Eindhoven veertien geografische entiteiten, verdeeld over zeven verschillende landen. Met 3500 personeelsleden en een geconsolideerde omzet van 500 miljoen euro (schatting 2002) bekleedt het inzamel- en recyclagebedrijf een tweede plaats in de afvalsector van de Benelux, na Suez-dochter Sita (5,3 miljard euro), dat Watco volledig opgeslorpt heeft.

Expansie in Wallonië

Onder de leiding van Luca groeide de Belgische tak van VG – zonder enige overname – jaarlijks met gemiddeld 12%. Vandaag realiseren de 750 medewerkers 140 miljoen euro (schatting 2002). Hiermee zit de Nederlandse milieugroep met louter logistieke activiteiten op dezelfde hoogte als haar concurrenten Indaver (145 miljoen euro) en Shanks (140 miljoen euro), maar nog ver achter marktleider Sita (500 miljoen euro).

Nu de Waalse overheid ook steeds meer het storten van afval afbouwt, ziet VG groeimogelijkheden in het zuiden van het land. Luca: “Vanaf 2003 wordt het verlaagde tarief op vuilnisbelten afgeschaft. Bovendien ligt er in het raam van de hervorming van de vennootschapsbelasting een wetsontwerp klaar om de aftrek van regionale milieuheffingen af te schaffen. Beide maatregelen zijn een goede zaak voor ons. Want wij hebben geen stortplaatsen, terwijl onze concurrenten daar juist sterk in staan. Bovendien beschikken wij nu ook over een infrastructuur in de eindverwerking dankzij ons recente akkoord met Indaver.”

Sondag en Luca koesteren grootste plannen. Naast de operatie in Puurs investeerden zij het afgelopen jaar ruim 5,5 miljoen euro in de uitbouw van een Waalse vestiging. Op een terrein van 12 hectare in Wandre – iets ten oosten van Luik, in een Sita-bastion – bouwt VG (60%) samen met de publieke intercommunales Spaques en Intradel (40%) een nieuw demontagebedrijf van wit- en bruingoed: Recydel. Luca: “Hierbij rekenen wij op de ervaring van onze zusterbedrijven Apparec in Tisselt – een joint venture met Indaver – en Coolrec in Nederland.”

Naast de klassieke ontmanteling komen in Wandre nog een electroschrootlijn en een demonteerinstallatie van beeldbuizen, die de totale recyclagegraad van koelkasten en televisietoestellen tot 90% zullen verhogen. De capaciteit bedraagt 144.000 apparaten per jaar op een totaal volume van één miljoen stuks in de Benelux. Dankzij het contract met Recupel – de overkoepelende organisatie van de electrosector, die sinds vorig jaar de terugnameplicht in ons land vervult – is al meer dan de helft opgevuld. Luca: “Gezien de strategische locatie van het drielandenpunt Wandre, vlakbij Duitsland en Nederland, verwachten wij nog extra volumes uit het buitenland.” Voorts beschikt VG nog over een overslagstation in Moeskroen en een bureau in Seneffe. In Doudelange (Groothertogdom Luxemburg) opent de groep volgende maand een nieuwe zetel.

Noodklok voor Marpobel

Ook gelooft VG sterk in de alternatieve afvalverwerkingstechnieken, zoals die door de Vlaamse milieuminister Vera Dua ( Agalev) gepromoot worden. Gedelegeerd bestuurder Sondag: “Daarom hebben wij met de Duitse producent Herhoff een joint venture afgesloten – Recycling Centrum Evergem – om op onze Oost-Vlaamse site een droog- en sorteringsinstallatie van 120.000 ton te bouwen, goed voor een totale investering van 40 miljoen euro. De vergunning is in orde en een definitieve beslissing tot opstart volgt vóór het einde van het jaar. Alles hangt van het Vlaamse afvalstoffenplan af. Intussen onderhandelen we met onze strategische partners – Essent en Indaver – voor mogelijke participatie.”

Ten slotte luidt VG nog de noodklok voor Marpobel, het gemeenschappelijk initiatief met Machiels en de Vlaamse Milieuholding, de moedermaatschappij van Indaver. Marpobel zamelt afvaloliën van schepen in de Antwerpse haven in en verwerkt ze. Sondag: “Aangezien de rederijen zich niet aan de wet houden en de overheid te weinig controleert, lijdt onze installatie verlies. Vele schippers lozen hun reststoffen nog rechtstreeks in zee of gaan naar andere havens in de buurt, waar de autoriteiten de infrastructuur gratis ter beschikking stellen. Dit is oneerlijke concurrentie. Daarom rekenen wij op de steun van de overheid om de installatie verder te exploiteren. Alleen voor niets gaat de zon op.”

Eric Pompen [{ssquf}]

eric.pompen@trends.be

Van Gansewinkel luidt de noodklok voor Marpobel, de ontvangstinstallatie van scheepsafval in de Antwerpse haven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content