Een stralende toekomst

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De kernramp in Fukushima was een tegenvaller voor de Franse elektriciteitsproducent EDF. Maar de jaarcijfers bewijzen dat het bedrijf niet in crisis verkeert.

De jaarcijfers over 2012 van Électricité de France (EDF) waren een geruststelling voor de beleggers. Er blijkt uit dat de Franse elektriciteitsproducent zeker niet in een diepe crisis verkeert. Vooral de dividendverhoging van 1,15 naar 1,25 euro is een opsteker. De koersontwikkeling van het aandeel tijdens de voorbije jaren deed iets anders vermoeden. EDF haalde in 2007 nog een topkoers van 86 euro. Die is intussen teruggevallen met liefst 80 procent.

EDF werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht, toen de Franse gas- en elektriciteitssector werd genationaliseerd. Tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig koos het bedrijf voluit voor kernenergie. Sinds 2005 is ongeveer 15 procent van de aandelen beursgenoteerd; de Franse overheid bezit nog altijd de overige 85 procent. Het voorbije decennium kwam er veel kritiek op het monopolie van EDF in Frankrijk.

Onder het bewind van Henri Proglio, die CEO is sinds 2009, deed EDF enkele belangrijke internationale overnames. Zo kocht de groep in 2009 British Energy; midden vorig jaar kwam daar de Italiaanse elektriciteitsproducent Edison bij. Het aandeel van Frankrijk in de groepsomzet zakte daardoor tot 54 procent. In 2012 haalde EDF een wereldwijde omzet van 72,7 miljard euro, of ruim 11 procent meer dan in 2011. Als we de overname van Edison buiten beschouwing laten, realiseerde de groep een organische groei van 5,8 procent — een mooi cijfer.

EDF is de grootste opwekker van nucleaire energie ter wereld. Dat is een kwetsbare plek van de groep, want kernenergie kwam het afgelopen jaar in de verdrukking door de kernramp in Fukushima. Frankrijk is voor driekwart van zijn energie afhankelijk van nucleaire energie. Tijdens de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen had François Hollande aangekondigd dat hij de afhankelijkheid van nucleaire stroom wilde afbouwen tot de helft.

Ondanks die problemen kwam de winst van EDF over 2012 hoger uit dan het jaar voordien. De druk op de winstmarges houdt wel aan, want de bedrijfskasstroom (ebitda) en het nettoresultaat klommen minder sterk dan de omzet. De ebitda steeg 7,7 procent tot 16,1 miljard euro (4,6 % organisch) en het nettoresultaat ging omhoog met 5,3 procent tot 3,32 miljard euro, of 1,80 euro per aandeel. In 2013 wil het management de ebitda doen groeien tussen 1 en 3 procent. De verhouding tussen de netto financiële schuld en de ebitda moet uitkomen tussen 2 en 2,5 (2,4 op 31 december 2012). EDF hoopt ook een dividend te kunnen uitkeren tussen 55 en 65 procent van de nettowinst (zonder uitzonderlijke elementen). Een dividend van 1,25 euro per aandeel komt overeen met een brutodividendrendement van 8,5 procent.

Ook uit andere ratio’s — 8 keer verwachte winst, 1 keer boekwaarde en 0,5 keer omzet — kunnen we afleiden dat het aandeel goedkoop is. Na de jaarcijfers vinden we het aandeel koopwaardig.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content