EEN STEUNTJE IN DE RUG

Planservice wil méér verkopen dan speciale concertstoelen. Ergonomie op maat is er de boodschap.

Planservice Belgium is een bedrijfseenheid binnen de Overtoom nv-vestiging in Ternat, die sedert maart 1995 op zijn beurt deel uitmaakt van de Franse Manutan-groep. Tot twee en een half jaar geleden leverde de Nederlandse bv Overtoom via postorderverkoop een scala van producten voor bedrijven : van prullenmanden tot volledige magazijninrichtingen. Maar Overtoom wou meer een ander soort van dienstverlening en daarom nam het toen in Hedel, bij ‘s Hertogenbosch, Planservice over.

“Overtoom had ervaren dat je de vraag naar ergonomische producten onmogelijk kan beantwoorden via postorder,” stelt Joost de Jonghe van Planservice Belgium. De Jonghe is account consultant bij Planservice. Voor ons land legt hij de commerciële contacten en houdt zich bezig met wetgeving, producten en nieuwe ergonomische ontwikkelingen. “Ik ga zelf naar een mogelijke klant om zijn concrete problemen te bekijken. Daar bedenken we dan een oplossing. Met producten die we op de markt zoeken bijvoorbeeld beeldschermfilters of onderleggers voor klavieren die de polsen ondersteunen maar ook met eigen producten. Wij installeren niet zomaar meubels en accessoires, maar vragen ergonomen om advies, we laten ze producten testen. Hoe ziet de werkruimte eruit ? De loopafstanden ? Lichtinval ?”

In het fabriekje van Planservice in Hedel werken zo’n 20 mensen en van daar kwam in september 1995 een geruchtmakende, speciale orkeststoel. Maar het bedrijf moet het vooral hebben van verstelbare tafels en bureaus voor computergebruikers, van polssteunen, toetsenbordsteunen enzovoort. “In de eerste plaats voor mensen die grafisch bezig zijn,” verduidelijkt de Jonghe. “Ze zitten de hele dag aan het beeldscherm. Voor stoelen is al wereldwijd aan productontwikkeling gedaan. Wij moeten het wiel niet opnieuw willen uitvinden.” Meer en meer ook wordt de ergonomie uitgebreid in de richting van productie-omgevingen.

Bijna twee jaar geleden werd de Belgische afdeling van Planservice opgestart om ook hier op de belangstelling voor ergonomische producten in te spelen. Een perfecte niche, denkt de Jonghe, voorlopig samen met één telemarketeer de enige werknemer van Planservice Belgium. Perfect, omdat klassieke leveranciers van kantoormeubelen op ergonomisch vlak achterophinken. Tijdens het eerste boekjaar haalde Planservice Belgium een omzet van 15 miljoen (die wordt geconsolideerd in de omzet van Overtoom International Belgium : in 1995 zo’n 620 miljoen frank). Voor 1996 wordt gestreefd naar een omzet van 25 miljoen.

JOOST DE JONGHE (PLANSERVICE) De klassieke leveranciers van kantoormeubelen hinken op ergonomisch vlak achterop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content