Een stekker om te surfen

Draadloos internetten is handig. Maar in de praktijk wordt vlot surfen al wel eens gehinderd door muren en plafonds. Waarom zou u dan niet het bestaande netwerk gebruiken: uw elektriciteitsnet?

Als we de fabrikanten van draadloze routers mogen geloven, dan kan een wifi-verbinding makkelijk honderd meter overbruggen. Dat klopt, maar dan wel in theorie. Want hindernissen als muren en gewapende plafonds doen de signaalsterkte aanzienlijk afnemen. Daarom doet u er goed aan om de router niet vlak naast een muur, op de vloer of op een metalen dossierkast te plaatsen. Want hoe dichter bij zulke obstakels, hoe groter de storingskans. Maar ook andere draadloze toestellen kunnen voor interferentie zorgen. En buren of collega’s die eveneens wifi gebruiken, kunnen evengoed stoorzenders zijn.

Zonder breekwerk

Toch maar het ‘vast’ netwerkje uitbouwen dus? Goed idee, maar kabels trekken, impliceert doorgaans heel wat breekwerk. Het kan echter eenvoudiger: u heeft namelijk al een netwerk in huis. Meer bepaald: uw elektriciteitsnet. Kan dit kluwen van draden niet fungeren om internet in heel het gebouw te voorzien? Of om een heus netwerk voor meerdere pc’s en andere randapparatuur uit te bouwen?

Dat wilden wij wel eens uitproberen. En dus schaften we ons een dLAN 200 AVplus Starter Kit van het Duitse Devolo aan. Dit pakket bestaat uit twee gelijkaardige adapters. De ene steekt u in het stopcontact, in de nabijheid van uw internetmodem (de onze bevindt zich in de garage). Met het bijgeleverde kabeltje verbindt u de modem met de adapter. De tweede adapter steekt u in een ander stopcontact, bijvoorbeeld in uw bureau. Daarop sluit u uw computer aan. De adapters die wij testten, hebben overigens een geïntegreerd stopcontact in huis. Zo hoeft u er geen op te offeren aan de adapter zelf.

Ons oordeel

Hoewel wij zelden geloven in de ‘plug & play’-beloftes van fabrikanten, moesten wij deze keer onze mening herzien: we konden meteen aan de slag. Zonder dat we ook maar iets hoefden te installeren. Zo hebben we het graag. En hoe is het gesteld met de surfsnelheid? Volgens Devolo is dataverkeer tot 200 megabits per seconde mogelijk. Dat is snel. Wij ondervonden alvast dat surfen via het elektriciteitsnetwerk vlotter verliep dan via wifi – zelfs al bevond onze laptop zich vlak naast de draadloze router.

Wel wordt de snelheid beïnvloed door de afstand tussen de stopcontacten. Maar bij onze tests ondervonden we alvast geen noemenswaardige problemen. Devolo garandeert zelfs een vlotte transmissie van audio- en videogegevens. Daarvoor werden zelfs specifieke adapters ontwikkeld. Ter info: deze technologie zorgt ervoor dat ongebruikte frequentiegebieden op het stroomnetwerk benut worden om datapakketjes te verzenden. Is er storing op een kanaal, dan schakelt de apparatuur automatisch over naar een ander. Daardoor wordt de stroomvoorziening nooit belemmerd.

Hoeveel kost het?

De dLAN 200 AVplus Starter Kit die wij testten – inclusief twee adapters – kost 149,90 euro. Per extra adapter betaalt u 79,90 euro. Echt goedkoop is deze oplossing niet, maar een extra datanetwerk aanleggen kost natuurlijk nog heel wat meer. Weet ook dat er nog andere fabrikanten van zulke adapters bestaan: Netgear, MSI, Tornado, enzovoort. Devolo kreeg alvast onze zegen. U doet er wel goed aan om eenzelfde merk en type te gebruiken binnen een netwerk. Zo vermijdt u compatibiliteitsproblemen. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content