Een stand van zaken(2)

In september 2008 brak de grootste financiële crisis van de naoorlogse geschiedenis uit. Slechte Amerikaanse kredieten hadden de hele banksector besmet. Na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers vertrouwden de banken elkaar niet meer, en kwamen overal ter wereld financiële instellingen in moeilijkheden. In België kapseisde Fortis in september 2008, en ook Dexia en KBC moesten een beroep doen op overheidssteun.

Tien jaar na die bewogen periode bekijkt Trends wat er veranderd is in de financiële wereld. Zijn er lessen uit de crisis van 2008 getrokken? Zijn de banken nu veiliger? Hebben de staten de bankreddingen goed aangepakt? Kan het nieuwe Europese kader ervoor zorgen dat de belastingbetaler niet meer moet bijspringen om banken te redden? Wat zijn de macro-economische littekens 10 jaar na de crisis? En als er een nieuwe crisis komt, waar zitten dan zich de grootste risico’s?

Trends brengt wekelijks een analyse en een interview. Deze week analyseren we de zwakheden en de risico’s die de banksector tien jaar na de crisis nog altijd meezeult. De banken mogen dan veiliger zijn, ze blijven kampen met niet-aangepakte en structurele problemen. Het interview is met de zakenadvocaat Jean-Pierre Blumberg, die van nabij de schuldenopbouw van de banken en de daaropvolgende liquiditeitscrisis meemaakte.

Volgende week: Hoe hebben de nationale staten in 2008 hun banken gered, en welke aanpak geniet de voorkeur?

Verscheen eerder in deze reeks: Deel 1: Analyse: De lessen uit de financiële crisis. Interview met Jozef De Mey, bestuursvoorzitter Ageas (do 9 augustus).

U kunt deze stukken herlezen op Trends.be/crisis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content