Een stabiele helikoptervisie

Coptermotion, een spin-off van het mediabedrijf Fisheye, stuurt vliegende helikopterrobots de lucht in die alles minutieus, continu stabiel en in full high definition registreren.

In een volkswijk aan de rand van Gent kijken ze er al lang niet meer van op als een soort speelgoedhelikopter, een ‘drone’, opstijgt. Kurt Govaerts en Wim Forceville laten de toestellen telegeleide rondjes vliegen en genieten ervan als een kind met het speelgoed van Sinterklaas. Op een groot scherm tonen ze even later het verbazingwekkende resultaat: full high definition-beelden die zonder enige beving alles tot in de details laten zien.

Govaerts bouwt al twintig jaar UAV’s ( unmanned aerial vehicles). Maar de hamvraag was: hoe krijgen we de beelden windbestendig en zonder trillingen geregistreerd vanuit een toestel dat van extreme wendbaarheid zijn handelsmerk maakt? Forceville schat dat er 300.000 euro aan privé-investeringsgeld en een nauwelijks te becijferen aantal manuren nodig was om alles op punt te zetten.

2011 was het maidenjaar, nu rekenen Govaerts en Forceville op een omzet van een 600.000 tot 800.000 euro zodat de horizon van de break-even snel daagt. Deze zomer vliegt Coptermotion, de naam van de miniatuurhelikopter, voor tv-opdrachten naar Ivoorkust, Portugal, Duitsland, Chili en Brazilië. Er zijn al 30 exemplaren van verkocht, waarvan het leeuwendeel in het buitenland. De doelgroep bestaat vooral uit energiebedrijven, grote architectenkantoren, de mediawereld (tv-stations en live-sportverslaggeving), productiehuizen en filmhuizen of overheidsbedrijven.

“Met ons aanbod kan je tot vlak bij de wieken van een windmolen vliegen of langs een hoogspanningskabel scheuren, en alles haarfijn registreren”, zegt Forceville. “Onze technologie staat op punt. Een voorbeeld, zelfs bij zes Beaufort of bij snelheden van 120 kilometer per uur blijven de beelden even spectaculair en stabiel. En toch zoeken we nog naar vernieuwing, zoals naar batterijen met een langere adem of nieuwe apps.”

Ook voor games

Forceville en Govaerts zoeken in de hele wereld salespartners. Coptermotion UK en Coptermotion France zijn al van de grond, ook in Ecaudor is er een engagement. “We willen alleen met professionals in zee. De media zijn onze eerste doelgroep en het ideale doorgeefluik voor het verspreiden van de boodschap en het aanbod. Nu hebben we ons aanbod verbreed met een militaire ‘close reconaissance‘ mini-UAV. Op een internationale vakbeurs voor politiediensten stelden we de allernieuwste technologie voor die vooral voor politie, brandweer en defensie nuttig is bij bijvoorbeeld massamanifestaties, surveillance, branden, enzovoort.”

In het najaar wil het Gentse zakenduo ook nog een zwaarder Coptermotion-model uitbrengen: de Tonner. De huidige generatie heeft ook al technologie aan boord om op basis van fotogrammetrie 3D-modellen te maken van gebouwen en infrastructuren, ideaal voor architecten, stedelijke planners en de game-industrie. “Uw game moet zich afspelen aan het Gravensteen? Coptermotion bezorgt je een volledig 3D-model van de site. Ook voor de filmindustrie kan dit interessant materiaal opleveren. De wereld staat nooit stil en dat weten en beseffen wij beter dan wie ook.”

KAREL CAMBIEN

“Met ons aanbod kan je tot vlak bij de wieken van een windmolen vliegen of langs een hoogspanningskabel scheuren, en alles haarfijn registreren”

Wim Forceville, Coptermotion

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content