EEN SCHEUTJE NOSTALGIE

Meubelen waarvan de origine teruggaat tot begin deze eeuw kunnen een modernistisch trekje hebben. Vincent Sheppard kan de vraag nauwelijks volgen.

Vincent De Schaepmeester heeft zijn naam, voor businessdoeleinden, veranderd in Vincent Sheppard. “Klinkt bijzonder goed voor wie zoals ik de exportmarkt op gaat,” zegt de Kortrijkse dertiger. In 1995 richtte hij met steun van zijn schoonvader (uit de in paardenkringen overbekende familie Van Geenberghen) het meubelbedrijf Vincent Sheppard) op. De Schaepmeester mikt met zijn gamma gemaakt van kraftpapier volgens een historisch procédé op originaliteit. Op de recente meubelbeurs in Milaan kreeg de Kortrijkse zakenman zijn orderboek gevuld met bestellingen van over de hele wereld.

De zogenoemde Lloyd Loom-meubelen onderscheiden zich van het gewone rietmeubel door hun verfijndheid en robuustheid. De panty’s van mevrouw blijven er niet “aan hangen”. Het Lloyd Loom-procédé ontstond begin deze eeuw in de VS. Europa herontdekt nu de zetels, stoelen, bedden, tafels en kasten gemaakt uit klassiek kraftpapier, gestrengeld rond een stalen draad.

In Noord-Italië laat Sheppard het weefsel vervaardigen, in Indonesië worden de frames gemaakt en gebeurt de assemblage ; de eindafwerking en het lakken vindt hier plaats. Nu nog in Heule, straks in het naburige Spiere-Helkijn, op de taalgrens. De onderaanneming zou volledig naar Indonesië verhuizen.

De Schaepmeester, vroeger actief voor Scapa of Scotland, later met een eigen collectie tuinmeubelen, vermoedt dat zijn derde keuze de juiste is. In Europa bieden vier fabrikanten (naast Sheppard nog twee Britten en een Duitser) hetzelfde product aan. “De Lloyd Loom-meubelen zijn klassiek en roepen nostalgie op,” zegt De Schaepmeester die voor 1996 het eerste volle werkingsjaar van Vincent Sheppard rekent op 60 miljoen frank omzet. Met de nv Vindes, de commerciële vennootschap die zich uitsluitend op België en Frankrijk richt, wordt gemikt op 45 miljoen frank. Negen mensen zijn in de twee bedrijven actief. Export neemt een belangrijke plaats in. Op de lijst figureren, naast de Europese klassiekers, ook landen als Zuid-Korea, Australië, Turkije, Israël en Maleisië, waar zonder onderscheid met vertegenwoordigingscontracten wordt gewerkt. Het pronkstuk van zijn collectie, een kraftpapieren kinderwagen van vermoedelijk tussen de twee wereldoorlogen en op de kop getikt op een rommelmarkt, houdt De Schaepmeester, vader van twee kinderen, voorlopig bij zich op kantoor.

VINCENT DE SCHAEPMEESTER (VINCENT SHEPPARD) Een vleugje klassiek, een scheutje nostalgie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content